Hlavní navigace

Za útokem na Kyrgyzstán stojí asi proruští hackeři

29. 1. 2009

Sdílet

Obrovský útok DDoS zasáhl servery a infrastrukturu dvou největších poskytovatelů Internetu v Kyrgyzstánu. Země se tak ocitla prakticky off-line. Don Jackson ze společnosti SecureWorks uvedl, že útok nese řadu shodných rysů s postupem, který byl předloni použit proti Estonsku a loni proti Gruzii.

 

Podořalo se ho vysledovat do stejné sítě IP adres a používá i stejných technických prostředků. Hlavní podíl na něm mají mít údajně dvě blíže nespecifikované skupiny.

Aktuální útok podle Jacksona ukazuje, že proruští hackeři jsou oproti minulosti schopni udeřit ještě efektivněji, respektive rychleji. Zatímco v případě Gruzie či Estonska trvala organizace takové akce dny, nyní přišel úder během hodin. Role oficiálních ruských vládních a vojenských institucí je nejasná a samozřejmě popíraná. Přímý důkaz o podílu ruské vlády neexistuje, analytici SecureWorks nicméně tvrdí, že ale proti těmto skupinám minimálně nezasahuje.

Nicméně zatímco v případě útoku proti Gruzii se jednalo o akci, do níž se zapojila i řada nezávislých „dobrovolníků“, akce v Kyrgyzstánu i přes pokus propagovat ji přes sociální sítě žádnou hromadnější aktivitu či vlnu patriotismu nevyvolala. Útok zřejmě vede jen skupina „profesionálů“ možná napojených na bývalé vojenské struktury, snad i proto ho bylo možné uskutečnit tak rychle.

Předpokládá se, že útok souvisí s americkou letecké základnou u města Manas. Předpokládá se, že země ji na nátlak Ruska (a výměnou za ekonomickou pomoc) uzavře. Rovněž tato základna byla kybernetických útokem zřejmě odříznuta od Internetu.

Proti vládě Kyrgyzstánu, která zřejmě Rusku ustoupí, existuje opozice organizující se právě pomocí Internetu, zatímco vláda toto médium spíše ignoruje. Don Jackson uvádí, že v okamžiku finálních jednání tak útok de facto nezasáhne současnou vládu, ale pouze opozici vůči ní.

 

CS24

Zdroj: Computerworld.com