Hlavní navigace

Zabezpečení bezdrátové sítě - nejlepší utility

8. 1. 2009

Sdílet

V tomto článku vám představíme řadu většinou zdarma dostupných utilit, které vám pomohou vyhledat bezdrátové přístupové body, poté je optimálně využít a bezpečně pracovat i v cizích sítích. Pro provozovatele bezdrátových sítí tu máme několik nástrojů, jež jim kupříkladu pošlou varování, pokud se objeví v okolí nějaký nový Access Point...

Následující utility, které jsou většinou dostupné zdarma, urychlí vyhledání hotspotů a umožní vám používat je co nejbezpečněji. Nástroje popsané v tomto článku pomohou i provozovatelům hotspotů.

Bezdrátový přístup k internetu je ve své podstatě velmi praktická a často finančně daleko vhodnější alternativa k (většinou) dražším alternativám typu GPRS či UMTS. Přesto často člověk neví, kde se nějaký vhodný přístupový bod vůbec nachází. Nicméně ani používání otevřených Access Pointů není bez nebezpečí.
V tomto článku vám představíme řadu většinou zdarma dostupných utilit, které vám pomohou vyhledat bezdrátové přístupové body, poté je optimálně využít a bezpečně pracovat i v cizích sítích. Pro provozovatele bezdrátových sítí tu máme několik nástrojů, jež jim kupříkladu pošlou varování, pokud se objeví v okolí nějaký nový Access Point, nebo správci v podobě přehledných map zprostředkují představu o výkonu bezdrátových sítí.

Airdefense Personal Lite

Do cizích bezdrátových sítí by se bez speciálních zabezpečovacích mechanismů neměl člověk vůbec připojovat, a to ani tehdy, pokud jsou nakonfigurovány pro otevřený přístup. Teoreticky by se mohlo jednat i o hotspoty, které by se pokoušely z připojených počítačů získat osobní data, sledovaly by veškerý tok dat z těchto počítačů nebo dokonce zkoušely do připojených zařízení nainstalovat keyloggery či jiný malware. A to nehovoříme o možnosti, že by na váš počítač mohli zaútočit přímo ostatní uživatelé bezdrátové sítě.
Pomoc vám v tomto směru nabízí utilita Airdefense Personal Lite, která je pro soukromé použití zdarma. V této verzi je víceméně určena pouze pro vyhodnocování, nicméně několik zajímavých funkcí zde přece jen najdeme. Program zkoumá existující bezdrátové sítě, varuje před potenciálními riziky, mimo jiné před phishingem nebo náhlými výkyvy v síle signálu a navrhuje uživateli, jak se má v dané situaci zachovat.

Cena: zdarma
Operační systém: Windows XP
Funkce: Kontrola zabezpečení bezdrátové sítě

AirSnare

Freewarový program AirSnare obsahuje celou řadu nástrojů pro sledování bezdrátových sítí. Při prvním spuštění zobrazí všechny na počítači nalezené bezdrátové síťové adaptéry. Ty pak dokáže nastavit do režimu vyhledávání. Pokud program nalezne signál bezdrátové sítě, pokusí se načíst MAC adresu všech zařízení v síti. Tu pak porovná se seznamem již známých MAC adres (Friendly MAC Addresses). Mezi známé adresy lze zařadit všechny MAC adresy vám známých zařízení. Neznámá MAC adresa se naopak vyhodnotí jako pokus o vniknutí do systému neboli jako bezpečnostní riziko a zařadí se do nepřátelských MAC adres (Unfriendly MAC addresses).
AirSnaire dokáže varovat i vzdálené správce – třeba v okamžiku, kdy se v síti objeví nějaká nová MAC adresa. Slouží k tomu modul AirMail. V jeho nastavení lze zadat název serveru SMTP a libovolné množství příjemců. Sami si můžete upravit i jméno odesílatele, předmět zprávy i její text. Možnost Server Wait programu říká, kolik sekund má mezi odesíláním jednotlivých zpráv čekat.

Cena: zdarma
Operační systém: Windows XP
Funkce: Vyhledávání neznámých a potenciálně nebezpečných bezdrátových zařízení

Intel Wireless LAN Identification Utility

Vlastníte notebook s podporou technologie Intel Centrino a chcete zjistit, jakou čipovou sadu WLAN máte zabudovanou? Stačí použít tuto utilitu a za chvíli máte potřebnou informaci k dispozici.
Po spuštění souboru EXE vám program sám vypíše přesný popis typu čipové sady. Níže uvedený odkaz vás přesune na internetové stránky Intelu s nejnovějšími ovladači.

Cena: zdarma
Operační systém: Windows 98, ME, 2000, XP, 2003
Funkce: Identifikace čipové sady Intelu


KNSGEM II

Doposud každý, kdo si potřeboval vytvořit mapu s pokrytím signálu bezdrátových sítí, musel sáhnout k některé poměrně drahých aplikací. Nyní vám ke stejnému účelu zcela vyhoví utilita KNSGEM, která nabízí pro tento účel velmi komfortní prostředí, sdružuje v sobě několik samostatných aplikací a výsledky měření zobrazuje s využitím aplikace Google Earth.
Data týkající se zeměpisné polohy a síly signálu jednotlivých přístupových bodů zjištěná pomocí programů Netstumbler či Kismet převede KNSGEM do formátu souborů KML, jež se dají zobrazit pomocí aplikace Google Earth. Na vás pak je, abyste si vybrali, zda má utilita spočítat pouze přibližnou polohu přístupového bodu anebo vyznačit celou oblast, k níž se dá z daného Access Pointu připojit. Konfigurace programu je poněkud složitější, protože se provádí úpravou textového souboru. KNSGEM rovněž dokáže zpracovat data získaná placenou utilitou WiFi Hopper.

Cena: zdarma
Operační systém: Windows 98, ME, 2000, XP, 2003
Funkce: Kontrola zjištění oblasti pokryté signálem bezdrátové sítě


Plug nad Browse

Každý, kdo se často musí přihlašovat k různým bezdrátovým sítím, například doma, v zaměstnání nebo k nějakému hotspotu, určitě zná problém s IP-adresami – jednou je tato adresa přiřazována serverem DHCP, jindy je nutno ji nastavit napevno ručně. Sdílení tiskáren a souborů je v každé síti nastaveno jinak. Někdy se jedná o síť důvěryhodnou, jindy je nutno použít firewall s důsledně nastavenými pravidly.
Žádná verze Windows kromě Windows Vista nedokáže rozlišovat mezi síťovými nastaveními v různých sítích, takže je nutno vždy po připojení k jiné síti provádět veškerou konfiguraci ručně. Program Plug and Browse, kterou pořídíte za 40 USD, vám umožní vytvořit si pro každou síť vlastní profil. V něm lze nekonfigurovat celou řadu nastavení. Tak například můžete používat v každém profilu různé účty Outlooku, lze nastavit, aby se automaticky nastavovala IP-adresa, servery DNS a WINS, dále třeba i sdílení připojení k internetu či Windows Firewall. Kromě toho lze nastavit, aby se pro nejpoužívanější internetové prohlížeče (Internet Explorer, Firefox a Netscape) správně provedla nastavení proxy. Program Plug and Browse se dá používat jak pro místní sítě LAN, tak i pro bezdrátové sítě.

Cena: Shareware, plná verze stojí 39,99 USD
Operační systém: Windows XP, Vista
Funkce: Nastavení konfigurace sítě podle typu WLAN


We-Fi

We-Fi je utilita pro správu bezdrátových sítí. Zobrazuje všechny bezdrátové sítě, k nimž se můžete připojit. Ke každé síti dále zobrazí podrobné informace typu, zda se jedná o síť zabezpečenou šifrováním nebo zda se jedná o síť pro otevřený přístup, zobrazuje informace o síle signálu či o tom, zda je možné se v ní připojit k internetu. Nalezené bezdrátové sítě můžete sdílet s ostatními uživateli programu a také je možné tyto sítě zobrazit na mapě. Uživatelé programu We-Fi pak daleko snáze najdou hotspoty určené pro otevřený přístup.
We-Fi ovšem slouží jako program pro sociální síť. Informuje vás o všech uživatelích, kteří jsou přihlášeni ve stejné síti. Rozhraní podobné tomu v programu Skype vám umožní tyto uživatele okamžitě kontaktovat.
Kromě klienta pro operační systém Windows XP vymyslel autor programu i verzi pro Windows Mobile, Mac OS a telefony Nokia.

Cena: zdarma
Operační systém: Windows Mobile, XP, Vista, Mac, Symbian S60 9.1
Funkce: Vyhledávání hotspotů, chat


WiFi SiStr

Chcete zjistit, jak silný je signál vašeho bezdrátového připojení k síti? Díky zdarma dostupné utilitě WiFi SiStr to není vůbec žádný problém. Program vám tuto informaci zobrazí v reálném čase přímo na pracovní ploše.
Tímto způsobem budete kupříkladu moci velmi snadno zjistit tzv. mrtvé úhly v bytě, popřípadě oblasti se špatným pokrytím signálem bezdrátové sítě. Utilita dále zjišťuje sílu signálu po delší čas, a pokud si to budete přát, může vás varovat, pokud síla signálu klesne pod vámi nastavenou úroveň. Program však nespustíte ve Windows Vista!

Cena: zdarma
Operační systém: Windows 2000, XP, 2003
Funkce: Trvalé zobrazování síly signálu bezdrátové sítě


WiFi Hopper

WiFi Hopper představuje utilitu, jež v sobě integruje řadu velmi zajímavých a prakticky nepostradatelných funkcí. I přes to, že je placená, vám investici 35 USD jen doporučujeme. Program například zobrazuje všechny nalezené bezdrátové sítě včetně všech možných informací o nich v přehledném seznamu. Najdete zde kupříkladu SSID, režim WLAN, šifrování, RSSI, frekvenci či číslo kanálu. Jednotlivé sítě můžete v seznamu filtrovat díky vestavěnému filtru.
Máte-li připojen přístroj GPS, dokáže WiFi Hopper ke každé bezdrátové síti uložit data z GPS a tak vám pomůže udržet přehlednost. Tato data následně můžete zobrazit pomocí programu KNSGEM v aplikaci Google Earth
WiFi Hopper také obsahuje správce připojením a rovněž dokáže pracovat v režimu, v němž umí vysledovat neautorizované přípojné body.

Cena: 34,95 USD
Operační systém: Windows 2000, XP, 2003, Vista
Funkce: Multifunkční nástroj pro bezdrátové sítě

Xirrus Wi-Fi Monitor

Xirrus obsahuje řadu zdarma dostupných nástrojů integrovaných do jednoho velmi pěkného gadgetu. Xirrus WiFi Monitor vám má pomoci při používání a správě bezdrátových sítí. Sleduje prostředí bezdrátové sítě a stav bezdrátového připojení. Všechny zjištěné informace pak zobrazuje na pracovní ploše ve velmi pěkném gadgetu.
Gadget zobrazuje všechny dostupné bezdrátové sítě. Stačí klepnutí myší a už máte k dispozici k vybrané bezdrátové síti spoustu dalších informací, například sílu signálu, metodu a úroveň šifrování, druh sítě, frekvenci či metodu přenosu.
Ve Windows Vista používá utilita funkce gadgetů tohoto operačního systému. Ani ve Windows XP a Mac OS X však nejste mimo hru. Stačí si nainstalovat do počítače Yahoo Widgets a pak můžete tento nástroj používat i v těchto operačních systémech.

Cena: zdarma
Operační systém: Windows XP, Vista, Mac OS X
Funkce: Informace o dostupných bezdrátových sítích

Byl pro vás článek přínosný?