Hlavní navigace

Zabezpečte svůj notebook při cestování - 1. díl

30. 12. 2013

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Stále více lidí si svůj notebook bere na dovolenou. Ať už mezi ně patříte dobrovolně nebo jste to dostali v práci příkazem, máme pro vás tipy, jak s notebookem nakládat, aby se s vámi v pořádku vrátil i domů.

Existuje mnoho způsobů, jak by váš laptop cestou mohl dojít k úrazu – nebo se dokonce ztratit. Dodržujte následující rady pro zmírnění těchto rizik!

Noste jej vždy dobře zabalený

Vložením notebooku do průměrného batohu, tašky přes rameno či v horším případě jen tak do ruky si koledujete o průšvih. Váš hardware vyžaduje lepší zacházení – kupte mu proto obal, který je určen přímo na něj.

Cestování je plné umisťování batohů do omezených prostor, jejich pohazování a snahy o to, aby se do nich vešly další a další věci. Zatlačte trochu víc a uslyšíte praskání svých investic. Kupte obal speciálně přizpůsobený notebookům velikosti toho vašeho, který má různé úchyty, vycpávky a další možnosti ochrany. Zvláštní oddělení pro příslušenství a napájecí kabely je luxus, který váš počítač zachová v původním stavu bez škrábanců.

Abyste se vyhnuli případné krádeži, kupte si nepopisnou tašku bez log a další reklamy, která by potenciálním zlodějům napověděla, že se uvnitř nachází cenné zboží.

Vypněte jej

Je poměrně složité zabalit výkonný počítač do miniaturního balení a následně zachovat běh jeho důležitých komponent bez přehřívání a s tím spojených záseků. Proto bývají počítače vybaveny různými výdechy a větráčky, které nasávají chladný vzduch a ven vypouštějí horký. Teď si představe, že se teplo může akumulovat uvnitř zabezpečeného, vycpaného a hlavně poměrně těsného batohu na notebook.

Neučiňte tu chybu, že byste do něj spící počítač zkoušeli nacpat. Přepnutím notebooku do stavu spánku jej nevypnete. Teplo je nepřítelem notebooků číslo jedna. Dokáže výrazně snížit jejich životnost, uvolnit komponenty od základní desky (nebo je k ní naopak přitavit), nebo je úplně zničit. Jestliže výdechy svého počítače zablokujete na dlouhou dobu, můžete na konci cesty vybalit usmažený počítač. Buďte zodpovědní a počítač před jeho založením do tašky vypněte.

Mějte jej na očích, ale chraňte ho před pohledy ostatních

Notebooky jsou pro zloděje lákavým zbožím. Proto ten svůj mějte na veřejných místech, jako jsou letiště či nádraží vždy nejlépe na klíně. Počítač umístěný na vedlejším sedadle je snadným cílem. Zejména na cestách, kde nás toho může dost vyrušit – děti, telefon, informace o letu... jestliže se ztratí, v oddělení ztrát a nálezů jej nehledejte.

Cestujete-li autem, mějte svůj počítač pěkně schovaný. Nenechávejte jej vystavený na sedadle spolujezdce, a už vůbec ne tehdy, když si jdete dát kávu nebo zaplatit benzín na pumpě. Příležitost dělá zloděje. Mějte jej v kufru, pod sedadlem nebo přikrytý bundou. A kdykoliv auto opouštíte, vezměte jej s sebou.

LoJack

Jestliže i přes svou nejlepší snahu svůj počítač v průběhu cesty ztratíte, můžete jej najít. Ale jen v případě, že před vydáním se na cestu nainstalujete program typu LoJack .

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?