Hlavní navigace

Zabezpečte svůj notebook při cestování - 2. díl

2. 1. 2014

Sdílet

 Autor: © Yuri Arcurs - Fotolia.com
Stále více lidí si svůj notebook bere na dovolenou. Ať už mezi ně patříte dobrovolně nebo jste to dostali v práci příkazem, máme pro vás tipy, jak s notebookem nakládat, aby se s vámi v pořádku vrátil i domů.

Existuje mnoho způsobů, jak by váš laptop cestou mohl dojít k úrazu – nebo se dokonce ztratit. Dodržujte následující rady pro zmírnění těchto rizik!

Předchozí díl

Zazálohujte jej a uzamkněte jej

Co může být horšího než ztráta notebooku? Ztráta informací, jež jsou na něm uložené. Proto rozhodně nezapomínejte na zálohu a uchovávejte vždy aktuální kopii vašich dat na pevném disku doma či v kanceláři nebo v cloudu, kterou využijete tehdy, až si našetříte na náhradu za chybějící stroj.

A co může být horšího než ztráta informací uložených na notebooku? Vědomí, že k nim má přístup někdo neoprávněný. Co máte na svém notebooku? Kontaktní informace na kamarády, rodinu a kolegy? Osobní fotografie? Bankovní a daňové záznamy? Citlivé informace o vaší firmě? Možná tam máte dost osobních informací a fotografií na to, aby byl někdo schopen ukrást vaši osobní identitu. Chraňte se a uzamkněte všechna tato data silným heslem, nejlépe v kombinaci se šifrováním.

Pokud jste si nějaká hesla nebo jiná citlivá data napsali na papírek, abyste je nezapomněli, pak je mějte uložena na nějakém bezpečném místě doma, rozhodně ne někde u/na notebooku. Nebylo by příliš dobré, aby se případnému zloději povedlo ukrást notebook a zároveň informace potřebné k přístupu k tomu, co je na něm uloženo.

Pamatujte na to, že jste na veřejnosti

Při přecházení mezi veřejnými Wi-Fi sítěmi je jednoduché nabrat cestou stopaře ve formě virů, malwaru a slídilů ve vašich datech.

Proto je třeba mít vždy aktualizovaný a funkční antivirový a antispyware sofware. Mějte také aktivovaný firewall jako další linii blokování nežádoucích připojení k vašmu PC. Připojíte-li se k neznámé síti, je někdy nejlepší být paranoidní a chovat se ke všemu jako k nepříteli.

bezpečné připojení

Jít na online nákupy nebo kontrolovat svůj bankovní účet přímo na cestách může vypadat jako dobrý nápad, nicméně operováním s osobními informacemi na internetu, používáte-li právě veřejnou Wi-Fi síť, si říkáte o problémy. Je-li to možné, počkejte s citlivými záležitostmi do té doby, než budete připojeni k bezpečné a známé síti.

Musíte-li realizovat online transakci, ujistěte se, že příslušná webová adresa začíná „https“ a že v rohu okna prohlížeče či v samotném adresním řádku vidíte ikonku uzamknutého zámku, která indikuje, že jste připojeni k bezpečnému webu.

Buďte v obraze

Nakonec si zapište individuální vlastnosti vašeho počítače – výrobce, model a sériové nebo servisní číslo. Mít tyto informace po ruce je důležité pro nahlašování ztraceného nebo ukradeného notebooku – a možná i pro jeho opětovné získání.

notebook servisní štítek

Podívejte se na spodní hranu vašeho počítače, kde by měl být servisní štítek s čárovými kódy. Tyto informace si zapište, nebo ještě lépe vyfoťte mobilním telefonem a uložte třeba do cloudu. Poznamenejte si také další fyzické odlišovací prvky, jako jsou nálepky, škrábance, praskliny a další, které vám pomohou dokázat, že jste právoplatným vlastníkem konkrétního kusu zařízení.

Jestliže tedy budete dodržovat výše uvedené tipy, můžete se zbavit dost problémů a hlavně minimálně jednoho stresoru. Už takhle budete dost vystresovaní samotným cestováním.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?