Hlavní navigace

Začíná bitva o post nejlepšího čipsetu

14. 3. 2008

Sdílet

Příští týden se naplno rozběhne bitva na poli základních desek o nejlepší čipovou sadu pro procesory Intel. Své novinky totiž na trh dodají jak Intel tak i nVidia. Půjde o Intel X48 a nVidia nForce 790i.

Většina společností již začala své desky s čipsetem X48 dodávat na trh tento týden, proto by měly být dostupné u většiny prodejců ihned v den vydání (a to i v Česku a na Slovensku).

Celý povyk kolem nového čipsetu od Intelu je však tak trochu podvod. Jedná se totiž pouze o výběrové čipy Intel X38 s údajnou podporou 1600MHz FSB a DDR3 1600MHz. To vše však umí i současný Intel X38 (tedy přesněji řečeno drtivá většina desek na tomto čipsetu).

Jako soupeř do boje vstoupí nVidia nForce 790i (Ultra). To je po dlouhé době konečně úplně nová sada od nVidie s nativní podporou PCI Express 2.0, Triple SLI či 45nm procesorů Intel. I nVidia však chystá menší podfuk a to nForce 790i Ultra, což budou opět pouze výběrové čipy, tentokrát s vylepšeným systém automatického přetaktování.

Který čipset se nakonec stane vítězem války o absolutní highend, to zatím nevíme, hodně bude záležet také na deskách, mnoho z nich jste mohli vidět minulý týden na německém CeBITu.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?