Hlavní navigace

Zajímá vás, jak se ve Windows dostanete z nouzového režimu?

20. 11. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Pokud vás Windows nutí neustále pracovat v nouzovém režimu, pak je nejvyšší čas podívat se na to, kde je problém.

Nouzový režim se ve Windows používá pro řešení nejrůznějších problémů s tímto operačním systémem. Proto určitě není v pořádku, pokud je právě sám nouzový režim oním problémem, který potřebujete vyřešit. Pokud se váš počítač s operačním systémem Windows pokaždé spouští v nouzovém režimu, pak je nanejvýš záhodno, abyste zjistili, co tento problém způsobuje.
Nejprve si položte otázku, co vůbec způsobilo, že jste na počítači museli použít nouzový režim? Předpokládáme, že ke spuštění do nouzového režimu jste určitě měli nějaký závažný důvod, ale vzpomenete si, jaký to vůbec byl důvod? Pokud jste počítač nutili přejít do nouzového režimu pomocí nástroje Konfigurace systému, pak jste na správné stopě.
Stiskněte klávesovou zkratku Win + R, do dialogového okna, které se objeví, zadejte příkaz msconfig a následně stiskněte klávesu Enter.
Zobrazí se okno nástroje Konfigurace systému. V něm se přesuňte na záložku Spuštění počítače. Pokud zjistíte, že je na této záložce povolena možnost Bezpečné spuštění, pak tuto volbu zrušte. Následně restartujte počítač.
Nástroj Konfigurace systému a možnosti spuštění operačního systému Windows
Pro příště si pak zapamatujte, že pro spuštění počítače do nouzového režimu není vůbec vhodné používat tento nástroj Konfigurace systému, jedině, že byste měli nějaký pádný důvod k tomu, abyste spouštěli počítač do nouzového režimu opakovaně.
Pokud na záložce Spuštění počítače není povolena volba Bezpečné spuštění, pak se zkuste dostat do spouštěcí nabídky. Způsob, jakým se do spouštěcí nabídky dostanete, závisí na používané verzi operačního systému Windows a na stáří vašeho počítače.
Pokud máte na počítači nainstalovaný operační systém Windows 7, pak spusťte počítač a opakovaně tiskněte klávesu F8. Po zobrazení nabídky Pokročilé možnosti spuštění v ní vyberte položku Normální spuštění. Tento způsob můžete použít k na některých počítačích s operačním systémem Windows 8 a na počítačích, které byly upgradovány na Windows 10.
Ve Windows 8 a Windows 10 existuje ještě jedna možnost, jak se dostat do spouštěcí nabídky. Přesuňte se v nabídce Start do nabídky pro vypnutí počítače, stiskněte a držte klávesu Shift a poté při této stisknuté klávese klepněte na položku Restartovat.
Po restartu počítače se zobrazí nabídka, kde postupně vyberte položky Odstranit potíže > Upřesnit možnosti > Nastavení spouštění > tlačítko Restartovat.
Nyní se počítač restartuje. Namísto načtení operačního systému Windows ovšem zobrazí obrazovku s nastaveními spouštění,kde máte přehled všech variant spuštění operačního systému Windows. Do operačního systému se pak vrátíte stiskem klávesy Enter.

Byl pro vás článek přínosný?