Hlavní navigace

Základní deska pro Nehalem od Asusu

21. 8. 2008

Sdílet

Na internetu se objevili fotografie jedné z prvních hotových desek pro Intel Nehalem, platforma Bloomfield. Jedná se o model od Asusu a jako použití čipset není nic menšího než Intel X58.

Na fotografiích můžete vidět základní desku Asus P6T přesně tak, jak by měla jít po uvedení platformy Nehalem do prodeje. Překvapily mne chladiče, které nejsou až tak obrovské - že by čipsety topily o něco méně než současné Intel X38/X48?

Za povšimnutí stojí šest paměťových slotů DDR3 pro triple channel, tedy tříkanálový přístup do pamětí. Deska dále nabídne jak Crossfire, tak SLI na trojici PCI Express x16 2.0 slotů, šestici SATA 3Gbps, eSATA či dokonce dva SAS konektory pro pevné disky.

Další příslušenství jako mnoho USB 2.0, dvojice gigabit ethernetů, dva PCI sloty, integrovaný 7.1 zvukový kodek a další už patří ke standardu a nemá je proto smysl blíže komentovat.

Jsem zvědav, jakou cenu Asus na desku pro procesory Core i7 nasadí, ale na žádný top highend to nevypadá, takže reálně se jeví cena okolo 3-4000 korun.

- - Tomáš Šulc