Hlavní navigace

Zákulisí útoku v Litvě: byl veden proti hostingové společnosti

7. 7. 2008

Sdílet

Představitelé litevské sekce sdružení CERT (Computer Emergency Response Team) uvedli, že chyba byla buď na úrovni operačního systému (Linux), nebo v softwaru webového serveru. Většina vyřazených serverů se fyzicky nacházela na jediném webovém serveru firmy Hostex.

O rozsáhlém útoky na servery v Litvě, k němuž došlo po místním zákazu používání sovětských symbolů, jsme na SecurityWorldu již psali.

Symantec: Kybernetický útok na Litvu byl veden z Ruska

Podle amerického Computerworldu je ovšem rozsah útoku dán tím, že byl veden proti hostingové společnosti. Ve skutečnosti tak vlastně k vyřazení serverů asi 300 serverů stačilo provést úspěšně útok jediný.
Představitelé litevské sekce sdružení CERT (Computer Emergency Response Team) uvedli, že chyba byla buď na úrovni operačního systému (Linux), nebo v softwaru webového serveru. Většina vyřazených serverů se fyzicky nacházela na jediném webovém serveru firmy Hostex (dříve MicroLink).
Případ řeší litevské ministerstvo vnitra, které má pro boj s kybernetickou kriminalitou speciální oddělení. Nicméně dokázat podíl „ruských hackerů“ (ať už se tím míní cokoliv, třeba příslušníky ruské menšiny ve Vilniusu) bude sotva snadné, útočníci totiž údajně postupovali přes proxy servery v západní Evropě.

Zdroj: Computerworld.com

Viz také:
Rok kybernetické války a špionáže
NATO zřídí v Estonsku centrum proti kybernetickým útokům

Autor článku