Hlavní navigace

Zálohování z dílny Petera Nortona

1. 7. 2006

Sdílet

Norton Safe & Restore dva odlišné přístupy v ochraně vašich dat V záplavě zálohovacích programů se jen obča...


Norton Safe & Restore dva odlišné přístupy v ochraně vašich dat


V záplavě zálohovacích programů se jen občas objeví perlička se zajímavým způsobem ukládání dat nebo s novým mechanizmem ovládání. Dobrým příkladem může být v tomto čísle recenzované Tivoli CDP for Files. Norton Safe & Restore vás sice podobným způsobem nepřekvapí, integruje však v sobě schopnosti svého bratra Ghosta, ke kterým poskytne i standardní zálohovací procedury.
Instalace probíhá přesně ve stylu ostatních symantecovských aplikací. Safe and Restore je nutné aktivovat, program se poté integruje do společného ovládacího centra. Utilita je jakýmsi nástupcem aplikace Norton Ghost a přejímá tak většinu jeho vlastností. Snadno s ní zálohujete diskové oddíly, případně celé diskové jednotky na zvolené úložiště, kterým může být kromě jiného lokálního disku také kterékoliv dnes dostupné výměnné zařízení (síťový disk, flash disk atd.). Safe & Restore však nabízí i tradiční možnosti záložních programů (tedy zálohu souborů a složek), které jsou Ghostu díky jeho povaze zapovězeny.
Integrace do společného ovládacího centra nastavení celého programu výrazně zjednodušila. Přináší však s sebou i velmi spartánský konfigurační dialog. Nastavíte v něm umístění úložiště pro zálohy, které může být i na síti (autorizace možná). Pomocí posuvníku definujete rychlost zálohování, pro síťové přenosy lze zvolit maximální tok dat a docílit tak jakési neviditelnosti v celkovém síťovém provozu. Jestliže budete zálohovat plánovaně, dokáže vám Safe & Restore zaslat výsledek e-mailem. V konfiguračním dialogu snadno můžete editovat nebo přidat příponu souboru, kterou systém nezná a která vám bude nabídnuta při jeho výběru. Ovládací centrum dělí operace na záložní (Backup) a obnovovací (Restore). V rámci těch prvních lze spustit jednorázový backup nebo můžete tento proces opakovaně naplánovat. V obou případech dochází ke konfiguraci úlohy (těch může být více různých najednou) za pomoci kouzelníka. Jestliže dokázal Ghost zálohovat data pouze na úrovni diskových oddílů, Safe & Restore to dokáže na úrovni souborů a složek. Výslednou zálohu lze zabezpečit heslem. Zálohovací funkce uzavírá možnost vytvoření duplikátu pevného disku.
Pokud jste prováděli přírůstkové nebo rozdílové zálohy ve stylu Norton Ghost (viz recenze v minulém čísle), můžete je díky Safe & Restore obnovit z libovolného dne, který máte k dispozici. Body obnovení, tedy zálohy systému prováděné v určitý den a hodinu, lze procházet i bez jejich zpětné aktivace. Můžete tak dohledat jednotlivé soubory bez nutnosti návratu s celým balíkem dat. Pokud jste zálohovali data klasickým způsobem, obnovíte je pomocí přehledného vyhledávače. Stačí zadat jméno nebo část jména souboru či složky systém sám v zálohách vyhledá příslušná data. Samozřejmostí je propracovaný systém reportů, informující o průběhu jednotlivých úloh.
Hlavní síla Safe & Restore spočívá ve spojení dvou odlišných přístupů k ochraně vašich dat. Integruje v sobě jak možnosti Norton Ghost (s jeho body obnovení, přírůstkovými a rozdílovými zálohami), tak klasické prvky plánovaných záloh na úrovni souborů a složek, které jsou součástí téměř každé záložní utility. Obrovskou výhodou je pak velmi snadné nastavení a ovládání, drobnou nevýhodou naopak malé možnosti nastavení a chybějící lokalizace.

Norton Safe & Restore

snadnost použití
integrované vlastnosti Norton Ghostu
chybějící lokalizace
K recenzi poskytla firma: Symantec, www.symantec.cz
Cena: 2 099 Kč (vč. DPH)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku