Hlavní navigace

Zamáčkněte slzu. Flash Player definitivně na konci roku končí

28. 12. 2020

Sdílet

 Autor: Adobe
Možná na vás už ta zpráva vyskočila ve vašem prohlížeči. Pokud ne, tak vězte, že kdysi populární software pro prohlížení multimediálního obsahu Flash Player definitivně končí. A stane se tak za pár dnů.

Společnost Adobe, která software vyvíjela, konec Flash Playeru oznámila už před necelými třemi roky. Souviselo to s rozvoj otevřených standardů – jako HTML5, WebGL nebo WebAssembly, jak společnost alespoň tvrdila.

Hlavním důvodem, o kterém už logicky tolik nemluvila, ale bylo bezpečnostní rizika související s využíváním Flashe. I kvůli tomu se od software postupně odklánělo čím dál víc vývojářů a tvůrců obsahu. Na oznámený konec Flash Playeru postupně reagovali i vývojáři hlavních prohlížečů.

Poslední aktualizace Flash Playeru proběhla ještě začátkem prosince, společnost Adobe současné oznámila, že aplikace přestane přehrávat obsah 12. ledna 2021. Podpora Flashe skončí ještě o dvanáct dní dřív, tedy ke konci roku 2020.

Šance vyzkoušet některé starší flashové aplikace a hry zůstane i po lednu 2021. Půjde to s pomocí emulátoru Ruffle. Podmínkou bude mít nainstalovaný aktuální prohlížeč, který bude podporovat programovací jazyk WebAssembly. A tuto podmínku splňují všechny hlavní prohlížeče.

Některé kdysi populární hry, které fungovaly ve Flash, nedávno připomenul například server Digitaltrends.com.

Byl pro vás článek přínosný?