Hlavní navigace

Zaměstnanci NSA špehují své blízké

28. 9. 2013

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
Kromě české vojenské rozvědky se špehováním příbuzných zabývá i NSA. Podle tvrzení představitelů americké výzvědné služby však šlo „pouze“ o 12 případů od roku 2003. Které byly prokázány. Zatím.

Podle dopisu NSA určenému senátoru Grassleymu zneužívali zaměstnanci prostředků agentury, když na vlastní pěst špehovali své „nevěrné“ partnery. Zprávu od inspektora Ellarda si senátor nenechal pro sebe a uvolnil ho k veřejnému otištění. Podle dopisu došlo k celkem 12 „závažným případům“ zneužití prostředků určených ke špehování na americkém území.

O tomto nekalém jednání zaměstnanců NSA se již hovoří delší dobu, například deník Wall Street Journal v srpnu psal o „rozsáhlých prostředcích používaných ke špehování blízkých osob“, ale tehdy ředitel NSA generál Keith Alexander prohlásil, že „údajné důkazy o tisících případů porušení soukromí“ jsou nepravdivé a zavádějící.

„Podle nezávislého inspektora NSA došlo během posledních 10 let ke 12 závažným případům zneužití prostředků agentury pro soukromé účely jejích zaměstnanců – v podstatě jeden ročně,“ vysvětloval Alexander před senátním výborem. „Několik z těchto případů bylo předáno Ministerstvu spravedlnosti k případnému soudnímu stíhání, v jiných případech byli zaměstnanci náležitě potrestáni kázeňsky. Všechno jsme řešili, jakmile jsme se o tom dozvěděli,“ dodal ředitel.

Mezi případy citovanými v dopise senátorovi je i jeden zaměstnanec, který v letech 1998 až 2003 odposlouchával devět telefonních čísel devíti žen, které nejsou občanky USA bez „opodstatněného důvodu zahraničního šetření“. Poslouchal zejména hovory směřující do zahraničí. Ve dvou případech špehoval i americké občanky.

Další zaměstnanec v roce 2004 zkusil „ze zvědavosti“ prověřit domácí telefonní linku své přítelkyně, která není americkou občankou. I když mu systém ve sběru těchto údajů bránil, podařilo se mu získat metadata o telefonních hovorech své přítelkyně.

NSA nyní například musí vysvětlovat, proč prováděla hromadný odposlech zákazníků telefonní sítě Verizon nebo proč měla přístup v reálném čase k serverům několika poskytovatelů, což ovšem příslušné společnosti popírají. Všechny tyto případy vynesl na světlo bývalý zaměstnanec Edward Snowden, který se v současnosti skrývá v Rusku.