Hlavní navigace

Zapamatujte si jméno Telsey

12. 7. 2007

Sdílet

Proč byste si jej měli zapamatovat? Nejspíše proto, že tato značka hodlá velmi razantně vstoupit na český trh a přinese sebou širokou nabídku produktů pro oblast domácí zábavy a komunikací.

Telsey je italskou společností která začala vyvíjet a vyrábět zařízení pro telekomunikace v roce 1993 pro optický přenos dat s rychlostí 34Mbit. Později zvítezila v soutěži italského Telecomu na dodávku koncových zařízení pro xdsl řešení pro rychlosti 2Mbity. V současné době má firma okolo 150 zaměstnanců a v roce 2004 vyrobila na 410 tisíc koncových zařízení pro xdsl služby a více jak 140 tisíc ip videostanic. Pojdme se ale podívat na nejzajímavější produkty firmy, na které se můžeme po příchodu firmy na český trh těšit.




Produkty firmy z kategorie přístupových zařízení může reprezentovat model CPVA 502+W. Jde o koncové zařízení které uživateli zajistí přístup jak k datovým tak hlasovým službám. Napojením na linku oprátora má uživatel k dispozici jak přístup na internet tak využití voip služeb protokolů H323, SIP a MGCP. To znamená že není problém připojit k CPVA 502 klasický telefonní přístroj a volání po internetu je skutečností. Přistroj je vybaven dvěma ethernet porty takže může fungovat i jako základ malé domácí počítačové sítě. Tomu napomáhá i vybavení Wi-Fi adapterem pro bezdrátové připojení. Zařízení je možné nastavovat pomocí webového rozhraní, zdatnější uživatelé mohou využí protokolu Telnet.



O poznání vyšší kategorií kterou Telsey nabízí jsou zařízení označovaná jako IP Set Top box. Zástupcem této skupiny můžeme zvolit například STB FS 600. Jde o novinku z produkce firmy a označení multimediální centrála domácnosti je pro něj celkem přiléhavé. Model FS 600 v sobě totiž sdružuje kombinaci několika zarízení a jejich propojení v jeden celek je proto velmi působivé. Ale podívejme se co vše přístroj nabízí. V první řadě je to set top box pro digitální televizi přenášenou prostřednictvím ip protokolu. U nás tuto službu nabízí například Telefonica O2. FS 600 je ovšem poněkud napřed před místními poměry neboť již nabízí zpracování HDTV signálu ve formátu Mpeg 4 (H.264), zpracování Mpeg 2 vysílání je pak samozřejmostí. Zpracovaný signál má uživatel možnost sledovat na některém z moderních displejů prostřednictvím HDMI rozhraní v plné HD kvalitě. FS 600 je zároveň vybaven pevným diskem a to pro případ pokud si chcete nahrát program který nemůžete sledovat přímo. Samozřejmostí je potom pozastavení vysílání (takzvaný time-shift). A aby toho nebylo málo je FS600 vybaven tunery a obvody pro zpracování digitálního vysílání DVB-T a C. Přístroj je vybaven portem ethernet a může tak sloužit zároveň jako streamovací server v domácí síti. Není tak problém na televizoru sledovat jeden pořad a druhý ze záznamu posílat do vedlejšího pokoje na druhý z přístrojů Telsey kde je opět zobrazován na jiném televizoru. A to nejen po kabelu ale jak jsme se při prezentaci přesvědčili i prostřednictvím bezdrátového Wi-Fi signálu.

K tomu je ovšem potřeba využít schonosti dalšího ze zařízení firmy s názvem CPVA600-BF. Pouze sledování TV vysílání už by dnes nikoho příliš nenadchlo a tak nesmíme zapomenout na internet. FS600 je vybaven www prohlížečem a mailovým klientem. Zařízení je vybaveno bezdrátovou klávesnicí takže číst si mail může uživatel z pohodlí své sedačky.



Poslední kategorií zařízení které Telsey navrhuje a vyrábí jsou profesionální síťové prvky, zejména média konvertory mezi optikou a klasickým ethernetem, zařízení pro přenos dat po rozvodech silové elektřiny nebo 100megabitové přepínače.

Nabídka firmy je tedy zejména pro domácí uživatele velmi pestrá a v dohledné době se na jednotlivé produkty podíváme blíže a přineseme vám podrobnější testy a zkušenosti z provozu.

- - Martin Kybal

Byl pro vás článek přínosný?