Hlavní navigace

Zašifrování disku často nestojí za případné problémy - 1.díl

11. 5. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Chcete-li spolehlivě ochránit svá data před zneužitím, pak vás jistě napadne jedno slovo: šifrování. Ano, jedná se skutečně o velmi mocný nástroj, ale i ten má své nevýhody, kvůli nimž může v některých situacích přinést více škody než užitku.

Co se týče šifrování souborů či celého disku, pak není pochyb o tom, že se jedná o velmi efektivní prostředek, jak zamezit neoprávněnému přístupu k vašim datům. Nicméně i šifrování má své stinné stránky, a proto je třeba vždy dobře zvážit, zda případné problémy náhodou nepřeváží nad kladnými stránkami.

Úvod

Většina uživatelů se sice spokojí se šifrováním jedné složky, nicméně maximální úroveň zabezpečení poskytne pouze zašifrovaný celý disk. Operační systém Windows totiž nechává nezašifrované soubory například na takových místech, jako je kupříkladu odkládací soubor. Nějakému obyčejnému zlodějíčkovi, který jen zkouší, co by mohl na vašem počítači nejsnáze zneužít, pravděpodobně nebude stát za to, aby se nějak důkladněji zabýval vyhledáváním potenciálních nezabezpečených a zároveň citlivých údajů, na druhou stranu dostatečně šikovný a dobře motivovaný hacker by už mohl mít na nalezení zneužitelných dat daleko větší zájem.

Každé zabezpečení na druhou stranu něco stojí. Zašifrováním celého pevného disku si počítač opevníte více než dostatečně. Nejdříve si vytvoříte obraz pevného disku,pak se ujistíte, že máte k dispozici záchranné disky jak pro program pro šifrování, tak pro program pro vytváření obrazu pevného disku.

Na první pohled by se mohlo zdát, že máte vše, co byste mohli potřebovat. Ale bohužel tomu tak není. Pokud by se vám poškodil počítač či třeba právě pevný disk, pak pravděpodobnost úspěšného obnovení souborů velmi prudce klesne. Pokud neprovedete konkrétní preventivní opatření, pak se ke svým souborům nedostanete ani po přeinstalování Windows.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?