Hlavní navigace

Zážitky ze Zeno Clash

13. 2. 2009

Sdílet

Datum vydání této hry je naplánováno již na letošní jaro, a proto není od věci povědět si něco o tom, jak se hraje a tak všeobecně

 

Pokud jste doteď o Zeno Clash neslyšeli, pak vězte, že jde o zcela unikátní herní počin. Jihoameričtí autoři do něj vložili snad veškeré své úchylky, či řekněme netradiční nápady a výsledkem je naprosto neskutečná akční hra.

 

Neskutečná dokonce do takové míry, že se pohybuje na hranici mezi lidmi, kteří ji obdivují a lidmi, kteří její provedení nesnesou a bezmyšlenkovitě ji zavrhují. A bude to asi tím, že zdejší svět postrádá jakoukoliv špetku logiky, či snad realismu. S touto hrou autoři redefinují fantasy žánr, který už nebude spojován pouze se středověkem a všemi jeho rasově odlišnými obyvateli. Zdejší populace je tvořena jakýmisi hybridy mezi lidmi a divokou zvěří, jejichž projevem svobody je - jak sami autoři říkají - naprosté šílenství. A jelikož se šílenství musí nějak krotit, přijdou na řadu pěsti.

 

Hra se řadí do zástupu akčních FPS, proto předpokládejte, že z pohledu vlastních očí budete rozdávat jednu ránu za druhou. Ovšem nečekejte takový ten laxní soubojový systém viz Oblivion a podobně. Údery s naším hlavním hrdinou hážou ze strany na stranu a to dodává hře opravdovou porci dynamiky. Krom pěstí ve hře do bojů zapojíte také své nohy a zbraně na dálku.

 

O grafice nemá smysl mluvit, to se musí vidět, tak snad jenom poznamenejme, že ji pohání Source engine, jaký znáte například z Half-Life 2. A s tímto herním velikánem má hra ještě jednu věc společnou. Její hrací doba by měla odpovídat hrací době jedné z jeho epizod, tedy zhruba šesti hodinám.

 

Závěrem se pokochejte krátkým trailerem, který vám zprostředkuje přesně ten vizuální pohled, který nejsme schopni slovy vyjádřit:

 

 

Zeno Clash je opravdu podivný, co si budeme nalhávat, ovšem nějakým záhadným způsobem z něj nemůžeme odtrhnout oči.

 

CS24

Zdroj: Eaurogamer.net, Gametrailers.com