Hlavní navigace

Zdravotnictví potřebuje lepší hardware, řešením mohou být dedikované procesory

5. 12. 2020

Sdílet

 Autor: © kentoh - Adobe Stock
Zdravotnictví jako takové je nesmírně cenný průmysl nejen z hlediska humanitního, ale i ekonomického: Do roku 2022 má dosáhnout hodnoty přibližně 10 bilionů dolarů, což je částka pro běžného smrtelníka nepředstavitelná.

Velký potenciál pro lékaře mají různá edge zařízení internetu věcí spolu s technikami strojového učení. Hluboké učení a další metody přináší významnou pomoc lékařům, ovšem v současnosti jim nestačí hardware; požadavky na výpočetní výkon se významně zvyšují a Moorův zákon, který sám o sobě postupně přestává platit, zdaleka nestačí na potřeby hlubokého učení.

Jedním z řešení mohou být akcelerátory strojového učení: Procesorová jádra specificky stavěna pouze na potřeby strojového a hlubokého učení, která by se přímo dodávala do nemocnic a zdravotnických zařízení.

Tento „edge processing“ představuje udržitelnou možnost, jak zvýšit výkon zařízení a zároveň udržet bezpečnost a soukromí pacientů, popsal doktor Rahimi Azghadi pro Univerzitu Jamese Cooka. Tím, že data budou uložena přímo v nemocnici nebo blízkém úložišti, nebude nutné zařízení připojovat ke špatně zabezpečené síti či internetu.

Proč ještě taková řešení neexistují? Protože není jednoduché je vymyslet takovým způsobem, aby zároveň zajišťovala bezpečnost, úspornost, relativně nízké náklady, a přesto dostačující výkon pro potřeby nemocnic, a ještě jednoduchost použití pro personál a místní IT pracovníky. Pro firmy, které ovšem něco takového dokážou, představuje edge processing ve zdravotnictví nový zdroj příjmů.

Celkově bude výsledný produkt vyžadovat spolupráci hned několika oborů a profesionálů z řady odvětví – softwarové inženýry, datové vědce, neurovědce a různé zdravotnické specialisty.

Byl pro vás článek přínosný?