Hlavní navigace

Ze Start menu ve Windows 10 se stává reklamní prostor

30. 8. 2024

Sdílet

Nabídka Start Autor: PCWorld
Microsoft testuje novou nabídku reklam v rámci úprav Start menu Windows 10.

Konec podpory Windows 10 je za rohem a Microsoft v tom zjevně vidí příležitost pohrát si se vzhledem operačního systému – a prosadit své další produkty. Konkrétně začíná experimentovat s reklamami, které tak už nejsou propagovány jen ve Windows 11, ale také s několika dalšími funkcemi a produkty. 

Tyto experimenty jsou prozatím skryty v rámci beta verze Windows 10 (konkrétně Insider buildu 19045.4842), ale jednomu uživateli X/Twitteru se některé z nich podařilo odhalit.

Jste spokojeni s Windows 11?

Beta verze ukazuje novou podobu nabídky Start, kdy se na jedné straně Microsoft snaží o jednoduchost, na straně druhé chce dát víc prostoru reklamě. Design tak vynáší do popředí zobrazení účtu, za účelem propagace služby Microsoft 365. 

Samotné zobrazení účtu vypadá stejně jako dřív, nově však obsahuje banner na zakoupení licence Microsoft 365, pakliže ji dosud nemáte. Takové řešení není nepodobné reklamám ve Windows 11.

Podcast magazínu Computerworld

V podcastu se bavíme s lidmi, kteří znají svět ITC a mají o něm co říct. Podcast najdete na všech obvyklých podcastových aplikacích: Spotify, Apple Podcasts, Seznam Podcasty nebo Podbean.

Microsoft chce zjevně propagovat své vlastní produkty a služby a dává to v rámci vlastního operačního systému smysl. Podobnou taktiku jsme viděli například u reklam na OneDrive. 

CS24

Nedávno začal Microsoft prosazovat službu Microsoft 365 ve Windows 11 téměř totožnou metodou: reklamami v nabídce Start. Tato změna byla pro mnohé nepříjemná, ale alespoň ji bylo možné vypnout.

Dostanou se tyto reklamy v nabídce Start i do běžné, nebeta verze Windows 10? To zatím není jasné. Vzhledem k tomu, že se Microsoft zřejmě snaží test skrýt, vypadá to, jako by se bál kritiky. Na druhou stranu, ne že by mu kdy v prosazování reklam bránila…

Kvíz: Jste znalci Windows 11? Přečtěte si také:

Kvíz: Jste znalci Windows 11?