Hlavní navigace

Žebříček superpočítačů zažil zemětřesení, vévodí mu nyní Čína

16. 11. 2010

Sdílet

Už je to oficiálně potvrzené - čínští vědci mají k dispozici nejvýkonnější počítač na Zemi. Již za dva roky však může být vše zcela jinak.

Podle poslední verze seznamu pěti stovek nejvýkonnějších superpočítačů mají nyní nejsilnější přístroj v Číně. Tamní Tianhe-1A se může pochlubit výkonem 2,67 petaflops, čímž výrazně překonal dosavadního lídra, americký Cray XT5 Jaguar, který disponuje výkonem 1,75 petaflops. V celkovém hodnocení sice stále vítězí Spojené státy, na jejichž území se nachází hned 275 přístrojů ze seznamu, na druhém místě se však s 42 superpočítači ocitla právě Čína, která tak potvrdila své sílící postavení, když ještě loni v červnu měla asi jen polovinu tohoto množství. „Vlády na celém světě si začínají uvědomovat, že podobné technologie jim pomohou udržet ekonomickou konkurenceschopnost,“ komentuje aktuální situace Dave Turek z IBM.

Čína se však z nového postavení dlouho těšit nebude. Již v roce 2012 má dojít ke spuštění amerického superpočítače Sequoia od IBM s výkonem převyšujícím 20 petaflops. Stejně tak má světlo světa spatřit i další generace superpočítače IBM Blue Gene, který nabídne poloviční výkon. Sequoia by měl být schopen plnit až 20.000 biliónů operací za vteřinu a počítá se především s jeho využitím pro kontrolu starých amerických jaderných zbraní, které jsou kvůli svému radioaktivnímu materiálu velmi nebezpečné. Sequoia vědcům umožní provádět simulace, pomocí kterých ověří jejich funkčnost a tedy i možnost budoucího použití. Kromě správy jaderných zbraní bude Sequoia použit i na výzkum v oblasti astronomie, energie, lidského genomu či změn klimatu.

Žebříček TOP500 je sestavován dvakrát do roka vědci z německých a amerických univerzit. Je vyhodnocován na základě benchmarku Linpack, účast v něm je tedy dobrovolná. Pouze sedm systémů v seznamu se může pochlubit výkonem více než 1 petaflops.  Tři z nich jsou v USA, dva v Číně a po jednom mají Francie s Japonskem.