Hlavní navigace

Reportáž: Navštívili jsme MSI Road Show

22. 3. 2009

Sdílet

Spolešnost MSI se již nevěnuje pouze počítačovým komponentám, ale výrazně promlouvá i do sféry notebooků, netbooků a razí trend All-in-One PC. Vyzkoušeli jsme si její novinky!

MSI Road Show

Zatímco valná většina společností činných v počítačové oblasti čelí hospodářské krizi úspornými opatřeními v čele s propouštěním zaměstnanců a osekáváním marketingových nákladů, tchajwanský obr MSI se na první pohled chová zcela odlišně. Nepropouští, naopak nabírá nové lidi (což platí i pro důležitou „československou" pobočku) a formou speciálních akcí zvaných Road Shows strká své produkty novinářům přímo pod nos.

MSI

MSI bylo dlouhou dobu známo především jako výrobce komponent - základních desek a grafických karet. Firma se ale  rozrůstá i do dalších oblastí a má velké plány v segmentu notebooků a takzvaných netbooků (levných, úsporných a malých laptopů). Kromě toho vidí budoucnost i v All-in-One počítačích. Ty na první pohled vypadají jako pouhé monitory, ovšem ve svých útrobách skrývají plnohodnotnou výbavu, kterou jinak obvykle naleznete v nevzhledných bednách pod stolem. Ovšem All-in-One PC jsou zamýšleny především coby mediální centra do obýváku.

 

MSI

Netbooky

MSI patří k těm výrobcům, jimž se vydařil vstup na netbookový trh. Dobře známý Wind U100 sice v porovnání s konkurencí nepatří k nejlevnějším, ale daří se mu hrát na stylovou notu, výdrž a jakýsi pocit kvality. Měl by na něj navázat obdobný U120, ovšem tím nejzajímavějším z tohoto segmentu, co jsme na Road Show viděli, byl netbook Wind U115 Hybrid. Od U110 se liší použitím nové platformy Intel Menlow a především odlišným způsobem provozu. U115 totiž v sobě má zabudován jak klasický pevný disk (120 nebo 160 GB), tak SSD flash disk (8 nebo 16 GB). Na něm je uložen operační systém, což zrychluje startování.

 

U115 Hybrid

Důležitější ale je, že se za běhu dá mezi disky přepínat. To se hodí zejména v případě, kdy potřebujete dlouhou výdrž. Pak vypnete pevný 2,5 SATA disk a přepnete na SSD disk - to je takzvaný Eco mód, v němž přístroj odebírá o poznání méně energie. Takto dokáže běžet neuvěřitelných 21 hodin. Jistě, to jsme neměli šanci ověřit, ale pokud si MSI nechce uříznout ostudu, pak by praxe měla vykázat přinejmenším obdobné hodnoty. Výkon U115 je v podstatě stejný jako U110, zůstala i kilogramová hmotnost. Kromě značné úspornosti je tak hlavní rozdíl především v ceně. Za U115 si dost připlatíte. Doporučená cena je totiž stanovena na 16 990 Kč.

Ultratenké notebooky

Druhou kategorií, od které si MSI dost slibuje, jsou ultratenké a ultramobilní notebooky. Pravda, cenu za originalitu bychom tady rozhodně neudělovali - inspirace u lifestylového Apple je více než značná. To ale neznamená, že notebooky X320 a X340/X340 Pro nedokáží zaujmout.

 

X320

Oba notebooky řady X-Slim disponují stejně rozměrným šasi, které zaujme především svou „tloušťkou". Ta se pohybuje od neuvěřitelných 6 milimetrů v nejtenčí části až po 19,8 milimetrů (cca 2 centimetry) v části nejtlustší. Ano, tyto notebooky jsou tenké jako proutek. Člověk se na ně skoro až bojí sáhnout. Jakmile tak ale učiní, zjistí, že pocitová robustnost jim neschází. Oba disponují 13,4palcovým displejem o rozlišení 1366x768 bodů s LED podsvícením. Potěší i nízká hmotnost 1,3 kilogramu.

 

X320

Někdo by však mohl být zklamán jejich výkonem. Ten se totiž pohybuje jen nepatrně nad klasickými netbooky. X320 je osazen tradičním Intel Atom 1,6 GHz procesorem na čipsetu Poulsbo. Vyšší model X340 využívá služeb výkonnějšího Intel Centrino SSF 1,4 GHz, ale ani s ním, ani s grafickými čipy GMA si příliš vyskakovat nebudete. Operační paměť (až 2 GB) a pevné disky (250/320/ GB) jsou u obou modelů volitelné. U X340 Pro si navíc lze vybrat barvu - černou, bílou a „champagne". Evidentně se tu hraje především na zmíněný styl. Za relativně nízký výkon totiž v případě X320 zaplatíte 19.990 Kč a v případě X340 Pro dokonce 24.990 Kč.

 

X320

X320

X320

 

All-in-One PC

Jak v případě netbooků, tak ultratenkých notebooků, MSI sleduje již osvědčené trendy. Ale prostřednictvím All-in-One PC, tedy jakýchsi „vše v jednom počítačů" razí vlastní strategii. Firma si je poměrně jistá tím, že se vývoj bude ubírat tímto směrem. Zatím těžko říct, zda je to rozvaha správná, či nikoliv. Bez zajímavosti ale tyto stroje nejsou.

 

AE2010

MSI sice tvrdí, že by tato řešení rádo viděli i v kancelářích, my si však myslíme, že půjde spíše o doplněk obýváků, kde Wind Top a Wind NetOn mohou plnit roli mediálních center. Můžete si vybrat z černého a bílého provedení, přičemž v závislosti na modelu dostanete různou velikost displeje (19, 20 a 22 palců u Wind Top 1900, 2010 a 2200). Jeho velkou předností je dotykovost. Tomu se MSI rozhodlo přizpůsobit i ovládací rozhraní, které postavilo po svém a vyvinulo řadu specifických aplikací, běžících však v zásadě na Windows XP Home. U nejnižšího Wind Top 1900 je využit procesor Intel Atom, u AE2010 se setkáte s Athlonem 2650e a u AE2200 to je Intel Core Duo E5400. Nechybí DVD mechanika, webkamera, TV tuner, Wi-Fi, pevný disk, HD Audio atd.

 

AE1900

AE1900

CS24

NetOn