Hlavní navigace

Zítra bude Den bezpečnějšího internetu

9. 2. 2009

Sdílet

U příležitostí letošního Dne bezpečnějšího internetu („Safer Internet Day 2009“), kterým je 10. únor, vydala společnost TrendMicro několik tipů pro bezrizikové užívání internetu dětmi a mladistvými. Rady jsou určeny rodičům a vychovatelům.

- Sledujte a omezujte dobu využívání internetu: Rodinný počítač by měl být umístěn v hlavní místnosti, aby bylo možné sledovat chování dětí na internetu. Podle věku dětí je nezbytné regulovat dobu a čas, kdy mají děti k internetu přístup.

- Povídejte si s dětmi o využívání internetu: zejména u malých dětí doporučuje Trend Micro rodičům sledovat oblíbené stránky svých dětí a rozhodnout, zda jsou vhodné pro děti daného věku.

- Kontrolujte obsah a chraňte data: Pravidelné sledování oblíbených stránek vašich dětí přispěje k lepšímu porozumění obsahu a vyhodnocení jeho vhodnosti. Děti by měly být poučeny o tom, že by neměly na internetu zveřejňovat takové údaje, jako jsou adresy nebo telefonní čísla.

- Zjišťujte, s kým se děti na internetu baví: Rodiče by měly být zejména na pozoru v případě, že jejich děti přicházejí na internetu do styku s cizími lidmi. Proto by měli s dětmi neustále hovořit o jejich aktivitách na internetu.

- Zjišťujte nebezpečné webové stránky: Programy pro zjišťování důvěryhodnosti webových stránek, jako je například TrendProtect, umožňují kontrolovat bezpečnost stránek a varují před nakaženými stránkami, nebo stránkami, z nichž se šíří malware.

- Využívejte URL filtry: Řešení pro zabezpečení IT, jako je Trend Micro Internet Security 2009, nabízejí URL filtry, které zamezují v přístupu na webové stránky s nevhodným obsahem.

- Aktualizujte svůj bezpečnostní software: Ve svém počítači vždy mějte aktualizovanou verzi bezpečnostního softwaru, abyste ho mohli chránit před viry, spamem, spywarem a dalším malwarem.


Den bezpečnějšího internetu se poprvé uskutečnil v Evropské unii v roce 2004 a od té doby se koná vždy druhý čtvrtek v únoru.

Byl pro vás článek přínosný?