Hlavní navigace

Životopisy na Monster.com cílem phishingu

22. 7. 2008

Sdílet

Uživatelé služby dostávají e-mail, v němž jsou vyzváni ke kliknutí na zfalšovaný odkaz a aktualizaci svého profilu. Tyto e-maily se tváří jako odeslané provozovateli Monster.com, ale jejich původ se podařilo vystopovat k botu do Turecka.

Laboratoře McAfee Avert Labs objevily nový phishingový podvod směřující proti uživatelům služby Monster.com. Již minulé problémy tohoto populárního serveru zaměřeného na on-line trh s pracovními příležitostmi ukázaly, že se zde nacházejí informace, které pro útočníky evidentně mají svoji cenu. V srpnu 2007 byly podrobné informace o více než 1,3 milionech uživatelích ukradeny ze serveru Monster.com ve chvíli, kdy byla služba kompromitována podvodným programem spuštěným na serverech hostingové společnosti z Ukrajiny. Později byl Monster.com mezi servery, jež se staly cílem ruského gangu Phreak. Útočníci v tomto případě extrahovali data z profesních životopisů pomocí softwarového nástroje na shromažďování identit.

Nově odhalený hromadný podvod se zaměřuje jak na ty, kdo pomocí služby Monster.com hledají zaměstnání, tak i na ty, kdo hledají zaměstnance. Uživatelé služby dostávají e-mail, v němž jsou vyzváni ke kliknutí na zfalšovaný odkaz a aktualizaci svého profilu. Tyto e-maily se tváří jako odeslané provozovateli Monster.com, ale jejich původ se podařilo vystopovat k botu do Turecka. Ačkoliv tento podvod míří na všechny uživatele Monster.com, jeho hlavním cílem jsou ti, kdo hledají pracovní místa. Útočníci se snaží získat přístup k jejich účtům a spolu s tím i ke stovkám nebo dokonce tisícům profesních životopisů.

Bezpečnostní analytik Greg Day uvedl: „Za situace, kdy se titulní stránky novin plní články o finanční krizi, která může vést ke zvýšení nezaměstnanosti, se řada lidí snaží najít příštího potenciálního zaměstnavatele pomocí Internetu, a získat tak pocit jistoty. Naneštěstí ale současně platí, že k těmto informacím se snaží dostat také podvodníci. Ukazuje to poslední záplava phishingových útoků, jejichž cílem je krádež osobních informací pomocí získání přístupu k profilům lidí, kteří shánějí práci on-line. Podvodníci se často také snaží navnadit uchazeče o zaměstnání výhodnou nabídkou.“

Viz také:
Kyberzločinci přepracovávají metody svých útoků
Internetový zločin překračuje hranice, ruka zákona ale také
GMail začal ověřovat adresu odesilatele