Hlavní navigace

Zlikvidujte bloatware aneb zbavte nový počítač balastu - 1.díl

11. 5. 2014

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Když si koupíte nový počítač a poprvé stisknete tlačítko, abyste jej zapnuli, asi se nebudete stačit divit. Počítač je totiž doslova zamořen všemožným softwarovým haraburdím. Jak se jej zbavit?

Právě jste si koupili nový počítač. Když jej spustíte, vcelku logicky očekáváte, že bude pracovat svižně, s prakticky nulovou odezvou. Namísto toho cítíte hned napoprvé zklamání, když se váš nový stroj hned napoprvé dost "zadýchá" a pracuje tak nějak těžkopádně. A nedivte se: jak se má takový nový počítač vypořádat s tou ohromnou hromadou balastu, který obvykle výrobci instalují na nové počítače? V tomto seriálu vám poradíme, jak na to, abyste tuto operaci úspěšně absolvovali a aby vás to přitom moc nebolelo.

Slyšeli jste někdy pojem bloatware, popřípadě crapware? Tímto výrazem se označuje veškerý nepotřebný a často obtěžující software, který neustále spotřebovává systémové prostředky počítače. Pokud tedy chcete využít možnosti svého nové počítače na maximum, prostě si musíte vyhradit čas na to, abyste tento počítač tohoto balastu zbavili.

Bloatware 101 aneb Jak výrobci počítačů zpomalují své produkty

Ze všeho nejdříve bude vhodné se trochu seznámit s pozadím celé problematiky instalace bloatwaru. Výrobci počítačů do svých výrobků instalují bloatware, protože jsou za to placeni. Zisk z prodeje počítačů je poměrně malý a instalací nepotřebného softwaru získávají výrobci počítačů další finance. Navíc je díky bloatwaru je možné počítač prodávat levněji než bez něj.

Když pomineme, že bloatware zbytečně zabírá místo na disku, způsobuje další nepříjemnosti – často se spouští při startu operačního systému, a tak prodlužuje dobu spuštění počítače, zbytečně zabírá operační paměť RAM, obvykle zaneřádí oznamovací oblast, pracovní plochu, místní nabídky i seznam nainstalovaných aplikací.

Ukázka bloatwaru předinstalovaného na novém počítači

Spousta softwaru předinstalovaného na novém počítači je jednoduše špatná. Najdete zde antivirové programy, které se vás snaží přesvědčit, abyste si jej koupili tím, že vás varuje, že je váš počítač ohrožen. Najdete zde hry přecpané reklamou,přičemž se obvykle jedná o hry, které vás vůbec nezajímají, nebo o zkušební verze programů, které vám umožní, abyste je používali třeba hodinu, a pak se stanou bezcennými, protože přestanou fungovat apod.

Na druhou stranu není pravda, že by všechny programy nainstalované na novém počítači byly bezcenné. Užitečné jsou určitě nástroje, které vám pomohou s hardwarem počítače, jako je kupříkladu Nvidia Control Panel či GeForce Experience, které vám umožní konfigurovat grafickou kartu Nvidia.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?