Hlavní navigace

Zlikvidujte bloatware aneb zbavte nový počítač balastu - 4.díl

17. 5. 2014

Sdílet

 Autor: PCWorld.cz
Když si koupíte nový počítač a poprvé stisknete tlačítko, abyste jej zapnuli, asi se nebudete stačit divit. Počítač je totiž doslova zamořen všemožným softwarovým haraburdím. Jak se jej zbavit?

Právě jste si koupili nový počítač. Když jej spustíte, vcelku logicky očekáváte, že bude pracovat svižně, s prakticky nulovou odezvou. Namísto toho cítíte hned napoprvé zklamání, když se váš nový stroj hned napoprvé dost "zadýchá" a pracuje tak nějak těžkopádně. A nedivte se: jak se má takový nový počítač vypořádat s tou ohromnou hromadou balastu, který obvykle výrobci instalují na nové počítače? V tomto seriálu vám poradíme, jak na to, abyste tuto operaci úspěšně absolvovali a aby vás to přitom moc nebolelo.

 

Předchozí díl

Pomocníci při odstraňování bloatwaru

Utilita PC Decrapifier při práci

I pro boj s bloatwarem existuje řada velmi šikovných utilit. Prvním nástrojem, který si představíme, je utilita PC Decrapifier, která je navržena tak, aby se s crapwarem vypořádala co možná nejrazantněji. Když tento program spustíte, pokusí se vyhledat známý bloatware nainstalovaný na vašem počítači. Je to daleko lepší způsob, než použít Ovládací panely a odinstalovávat postupně jeden program za druhým.

Snadné odstranění bloatwaru slibuje i utilita s názvem Should I Remove It?. Zobrazuje přehled všech programů nainstalovaných na vašem počítači, informuje vás o tom, co tyto programy dělají a také vám prozradí, zdali si odinstalovali příslušný program v seznamu i jiní uživatelé. Na internetových stránkách programu dokonce najdete i seznam bloatwaru podle výrobců.

Odinstalování balastu

Bloatware ovšem můžete odstranit stejně jako jakýkoliv jiný software. Otevřete Ovládací panely, zobrazte si seznam nainstalovaných programů a odinstalujte všechny programy, které nepotřebujete. Pokud tuto operaci provedete okamžitě po koupi nového počítače, bude seznam obsahovat pouze software, který byl dodán s tímto novým počítačem.

Stejně tak můžete zkontrolovat obsah oznamovací oblasti, kde získáte informace o tom, které aplikace běží na pozadí – to vám pomůže na počítači dohledat ten nejhorší a nejotravnější software. Odinstalujte vše, co nepotřebujete, abyste zabránili návratu tohoto softwaru při příštím spuštění počítače.

Okno pro přidání či odebrání programů z počítače, které je doslova zapleveleno crapwarem

Jste-li na pochybách, zda můžete nějaký program odstranit či nikoliv, zkuste název programu zadat do internetového vyhledávače, například Google. Možná se vám dokonce podaří najít návody pro odstranění bloatwaru přesně pro vaši značku notebooku či stolního počítače. Je docela možné, že nějaký nebojácný uživatel již sepsal návod obsahující informace o tom, co všechen přeinstalovaný software všechno provádí, které programy jsou potřebné a které se naopak mohou bez obav smazat.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?