Hlavní navigace

Zlikvidujte bloatware aneb zbavte nový počítač balastu - 5.díl

19. 5. 2014

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Když si koupíte nový počítač a poprvé stisknete tlačítko, abyste jej zapnuli, asi se nebudete stačit divit. Počítač je totiž doslova zamořen všemožným softwarovým haraburdím. Jak se jej zbavit?

Právě jste si koupili nový počítač. Když jej spustíte, vcelku logicky očekáváte, že bude pracovat svižně, s prakticky nulovou odezvou. Namísto toho cítíte hned napoprvé zklamání, když se váš nový stroj hned napoprvé dost "zadýchá" a pracuje tak nějak těžkopádně. A nedivte se: jak se má takový nový počítač vypořádat s tou ohromnou hromadou balastu, který obvykle výrobci instalují na nové počítače? V tomto seriálu vám poradíme, jak na to, abyste tuto operaci úspěšně absolvovali a aby vás to přitom moc nebolelo.

 

Předchozí díl

Čistý operační systém získáte rovněž přeinstalováním Windows

Pro vyčištění počítače můžete použít i poněkud drastičtější metody. Řada zkušených uživatelů trvá na tom, že si na všechny své nové počítače nainstaluje čistý operační systém Windows. Připadá jim totiž, že namísto čištění operačního systému od bloatwaru je daleko snazší všechno smazat a začít znovu. Samozřejmě i tento postup je možný, nicméně je dosti časově náročný a poněkud fádní.

Pokud se rozhodnete nainstalovat na svůj počítač čistý operační systém Windows, pak budete potřebovat pouze instalační disk DVD tohoto operačního systému. (Pokud váš počítač nemá mechaniku DVD, můžete obsah instalačního média uložit na disk USB). Poté vložte disk obsahující instalaci operačního systému Windows do počítače a počítač restartujte. Poté na počítači proveďte standardní instalaci Windows a ve výsledku se dostanete k čistému operačnímu systému Windows přesně v té podobě, v jaké ji firma Microsoft zamýšlela – bez jakéhokoliv nadbytečného balastu.

Další možností, jak se dostat k operačnímu systému Windows bez zbytečného balastu, je provedení čisté instalace Windows z instalačního média

Výrobci počítačů dnes již s novými počítači zpravidla žádný instalační disk operačního systému Windows nedodávají. A pokud ano, obvykle tento obraz obsahuje stejný bloatware, takže vám nezbývá, než si čisté instalační médium Windows najít sami. Firma Microsoft umožňuje stažení instalačního média s operačním systémem 8.1, zatímco Digital River – licenční partner a distributor softwaru firmy Microsoft – zase nabízí ke stažení obrazy instalačních disků s Windows 7. Vzhledem k tomu, že se jedná o partnera Microsoftu, jedná o zcela legální způsob distribuce.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?