Hlavní navigace

Zlikvidujte bloatware aneb zbavte nový počítač balastu - 6.díl

21. 5. 2014

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Když si koupíte nový počítač a poprvé stisknete tlačítko, abyste jej zapnuli, asi se nebudete stačit divit. Počítač je totiž doslova zamořen všemožným softwarovým haraburdím. Jak se jej zbavit?

Právě jste si koupili nový počítač. Když jej spustíte, vcelku logicky očekáváte, že bude pracovat svižně, s prakticky nulovou odezvou. Namísto toho cítíte hned napoprvé zklamání, když se váš nový stroj hned napoprvé dost "zadýchá" a pracuje tak nějak těžkopádně. A nedivte se: jak se má takový nový počítač vypořádat s tou ohromnou hromadou balastu, který obvykle výrobci instalují na nové počítače? V tomto seriálu vám poradíme, jak na to, abyste tuto operaci úspěšně absolvovali a aby vás to přitom moc nebolelo.

 

Předchozí díl

Čistý operační systém získáte rovněž přeinstalováním Windows - pokračování

Když budete přeinstalovávat Windows, musíte použít úplně stejný produktový klíč, jaký byl použit na vašem novém notebooku či počítači. Najdete jej obvykle na štítku COA (Certificate Of Authenticity), který je nalepen přímo na vašem počítači. Pokud štítek nemůžete najít, stáhněte si a následně spusťte zdarma dostupnou utilitu ProduKey od firmy NirSoft, která vám klíč zjistí. Zjištěný klíč si poznamenejte třeba na kus papíru.

Utilita ProduKey vám zdarma zjistí produktový klíč vaší verze Windows

Řada nových počítačů s operačním systémem Windows však má produktový klíč uložen ve firmwaru UEFI a při instalaci Windows 8 by jej měly zadat automaticky, takže vůbec by nemělo být třeba tento produktový klíč zadávat ručně.

Tento způsob vyřazení bloatwaru z počítače má i své nevýhody. Vždy, když si koupíte nový počítač, budete muset trávit čas přeinstalováváním Windows, namísto toho, abyste počítač začali okamžitě používat. Všechny soubory a programy, které máte na počítači nainstalovány, se odstraní, takže tento způsob odstranění přebytečného balastu z počítače má smysl provádět okamžitě poté, co si nový počítač doma rozbalíte. Odstraňovat bloatware tímto způsobem po několika týdnech používání počítače skutečně nedává smysl.

Další nevýhoda spočívá i v tom, že budete muset dodatečně instalovat i všechny ovladače hardwaru a pomocné nástroje. Faktem je, že operační systém Windows dnes sice automaticky najde a nainstaluje naprostou většinu ovladačů hardwaru, ale nikde není psáno, že nainstaluje úplně všechno. Může se tedy snadno stát, že budete muset navštívit web výrobce hardwaru, zde budete muset najít internetovou stránku pro váš počítač či hardware a odtud stáhnout příslušné ovladače.

Nyní konečně můžete počítač používat naplno

Ať zvolíte jakýkoliv způsob boje s bloatwarem, můžete se právem těšit na to, co bude, až všechen ten nepořádek ze svého počítače odstraníte: Konečně totiž můžete svůj počítač naplnit něčím užitečným. Doporučujeme vám, abyste vsadili na známé a prověřené programy a utility, které běžně používá naprostá většina uživatelů.

Byl pro vás článek přínosný?