Hlavní navigace

Známe výkon nové GeForce GTX 280

16. 6. 2008

Sdílet

Tak jsme se dočkali – nová generace grafických karet nVidia je zde. Nový high-end obsadí GeForce GTX 280, která nahradí tři měsíce starý model GeForce 9800 GTX. Jak si vedou tyto dvě grafiky v porovnání výkonu?

V následujících hodinách se jistě strhne smršť různých článků a chvalozpěvů na novou grafickou kartu společnosti nVidia, dovolujeme si vám proto nabídnou první výsledky již nyní a napsat si něco o nich.


První testy uveřejnil server The Inquirer, a to přesně zde:

Komentář redakce:

Výkon nové grafické karty je velmi dobrý, v některých testech a vysokých rozlišeních se může výkon dostat až k hranici 200 procent oproti současnému high-endu společnosti. Z výsledků je evidentní, že výkonnostní nárůst je možné spatřit především u vysokých rozlišeních s celoobrazovkovým vyhlazováním. Na druhou stranu, pokud se podíváte například na výsledky počítačové hry Crysis, zjistíte, že ani nejnovější grafická karta nedokáže vyprodukovat více jak 35 snímků za sekundu u rozlišení 1 600 x 1 200 a vyšším při zapnutém celoobrazovkovém vyhlazování. Co z toho vyplívá? Že na současné hry je dostatečně výkonná i předchozí generace grafických karet.

Síla nové generace tedy bude v něčem jiném – a to v prezentované možnosti využít velmi vysoký výpočetní výkon na provádění různých výpočtů.

Na finální verdikt si počkáme až do doby, kdy se nám dostane grafická karta do ruky a změříme její výkon dle naší metodiky. Ve výše zmíněných testech totiž není porovnání s dvouprocesorovou grafikou GeForce 9800 GX2 a není tam ani zmínka o spotřebě. Vzhledem k tomu, že grafická karta disponuje jedním šesti a jedním osmipinovým konektorem, můžeme se domnívat, že nepůjde o hodnotu malou.

- - Petr Matuška

Byl pro vás článek přínosný?