Hlavní navigace

Znáte tento legrační trik s myší, který minimalizuje ve Windows všechna neaktivní okna?

5. 7. 2023

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Občas to má každý na ploše ve Windows poněkud chaotické. Přitom existuje snadná cesta, jak všechna okna rychle zavřít. Vedle myši můžete použít i stejně rychlou klávesovou zkratku.

Při práci na počítači s operačním systémem Windows se poměrně snadno vaše pracovní plocha zaplní často chaotickou změtí otevřených oken. Vždyť to znáte – najednou máte svoji pracovní plochu nějak malou, protože na ní máte otevřená okna nejrůznějších aplikací, Průzkumníka souborů, nastavení a dalších různých oken, která postupem času přibývají. Řešením je minimalizace všech neaktivních oken, které ale může být také docela a hlavně časově náročné, pokud se právě nutně a intenzivně potřebujete zabývat něčím úplně jiným, popřípadě pokud jste zahlceni vizuálním šumem.

Naštěstí existuje ovšem jeden drobný trik: zkuste klepnout na záhlaví aktivního okna, podržet tlačítko myši a pak s myší trochu zatřást doleva a doprava. Všechna ostatní okna okamžitě zmizí a minimalizují se do Hlavního panelu operačního systému Windows.

Stejný trik můžete uplatnit i v opačném směru. Pokud budete chtít později všechna minimalizovaná okna vrátit na pracovní plochu, pak jednoduše tuto operaci proveďte znovu.

Vidíte, jak je to jednoduché? Pravdou ovšem je, že v některých verzích operačního systému Windows 11 bude nutné tuto funkci nejprve zapnout, a to prostřednictvím aplikace Nastavení > Systém > Multitasking > Zatřesení záhlavím okna. Další nevýhoda této funkce spočívá v tom, že neobnoví okna, která byla minimalizována samostatně před zatřesením aktivním oknem.

V operačním systému Windows 11 budete muset funkci Zatřesení záhlavím okna nejprve povolit.

Dlouholetí uživatelé operačního systému Windows si možná vzpomenou na tuto funkci z doby operačního systému Windows 7, kde byla označována jako funkce Aero Shake. Patříte-li k nim také, možná si vzpomenete na klávesovou zkratku klávesa Windows + Home, která má stejnou funkci jako ono popisované zatřesení záhlavím okna myší.

A k dispozici jsou i další zábavné funkce pro hrátky s okny. Hodí se tak například funkce, která dokáže přichytávat okna na levou nebo pravou polovinu obrazovky – pro tento účel tu jsou klávesové zkratky klávesa Windows + šipka vlevo a klávesa Windows + šipka vpravo. Co se týče přichycování oken, pak tuto funkci můžete takřka dovést k dokonalosti instalací aplikace PowerToys, v níž se nachází funkce FancyZones, která umožňuje pro přichycená okna nastavit vlastní velikosti a více než dvě oblasti.

I pro operační systém Windows platí, že čím déle jej používáte, tím obtížnější je zbavit se starých návyků. Třeba na tuto konkrétní funkci jsem zapomněl, dokud mi ji nedávno nepřipomněl jeden dlouholetý kolega. Já osobně mám tendenci používat zase klávesovou zkratku klávesa Windows + šipku dolů, která okamžitě minimalizuje právě aktivní okno – tuto klávesovou zkratku používám často automaticky v okamžiku, kdy skončím práci s aktivním oknem.

Pokud vás používání klávesových zkratek jako prostředek ke zvýšení efektivity práce na počítači zaujal, pak vězte, že kromě nich existují třeba i gesta myší (včetně možnosti jejich přizpůsobení), která si můžete osvojit, a samozřejmě tak je k dispozici celá řada dalších klávesových zkratek, které vám pomohou rychleji se pohybovat v operačním systému Windows. A uvidíte, jak se časem rozšíří váš repertoár, i kdybyste se měli naučit jen jedinou klávesovou zkratku měsíčně. Existují dokonce i úplně nové klávesové zkratky, které jsou určeny konkrétně pro operační systém Windows 11 – a ty si samozřejmě můžete osvojit také.

 

Získejte pro svůj produkt či službu ocenění IT produkt roku! Soutěž „IT produkt roku“ vyhlašuje redakce Computerworldu s cílem vyzdvihnout výrobky disponující vlastnostmi, které je významně odlišují od konkurenčních produktů stejné kategorie. Může přitom jít jak o celkově inovativní pojetí produktu, tak o jednotlivé funkční zdokonalení, výrazně zjednodušené ovládání nebo třeba o výjimečně příznivou cenu.

Soutěž probíhá ve třech samostatných kolech v kalendářním roce a každý postupující produkt či služba do jednoho ze tří finálových kol získává právo na titul IT produkt roku.

Máte-li zájem účastnit se soutěže IT produkt roku, neváhejte. Kontaktujte nás prosím na itprodukt@iinfo.cz.

O přihlášku a více informací si můžete napsat nebo zavolat na telefonech 776 204 420 nebo 604 266 707 či 725 326 893, případně na také na adrese itprodukt@iinfo.cz.

Byl pro vás článek přínosný?