Hlavní navigace

Zotac GeForce 8500GT ZONE Edition

1. 10. 2007

Sdílet

Plánujete nákup počítače, který by měl zvládnout především multimediální aplikace, na grafickém výkonu vám ani moc nezáleží a chcete, aby byl jeho provoz tichý? Pak se nebojte sáhnout pro grafickou kartu Zotac GeForce 8500GT, jejíž recenzi vám přinášíme.

Na náš trh se snaží proniknout další, ve světě již nějakou dobu známá společnost produkující grafické karty, založené výhradně na čipech nVidia. Produktový manažer pečující se o naši část Evropy má s naším trhem zkušenosti, neboť do testů neposlal nějaký TOP model za 15 000 Kč, nýbrž takový, který má reálnou šanci na našem trhu uspět.




Jednalo se o model GeForce 8500 GT s pasivním chlazením, tedy artikl běžně dostupný naprosté většině uživatelů. Jeho základem je GPU nVidia G86 vycházející z osmé řady podporující DirectX 10, Shader Model 4.0 a jiné funkce pro kvalitnější vykreslení obrazu počítačových her. Protože se však jedná o model nižší třídy, uživatel nedostane příliš příležitostí si tyto funkce vyzkoušet v praxi, neboť hrubý grafický výkon tohoto adaptéru je nízký (i díky podpoře pouze 64bitové paměťové sběrnice a osazení 256 MB DDR2 paměti) a na nové DirectX 9.0c a 10 hry nestačí.



Síla tohoto modelu je v podpoře přehrávání a hardwarové dekomprimaci videa (a nejen v tom) ve vysokém rozlišení pomocí technologie nVidia HD Pure Video. Grafická karta si troufne i na HD Video ve formátu MPEG2 a H.264, které zvládne dekomprimovat s maximálním zatížením procesoru do 40 procent, nově díky aktualizovaným ovladačům nVidia ForceWare verze 163.69 WHQL pro operační systém Microsoft Windows Vista dokáže GPU dekódovat i filmy v provedení VC-1. Výrobce taktéž integroval vše potřebné k podpoře technologie HDCP, nicméně to důležité (HDMI konektor) integrovat zapomněl. Pokud se tedy rozhodnete grafickou kartu spojit se zařízením disponujícím tímto konektorem, bude třeba si ho externě pořídit, neboť není součástí dodávky.



Provedení grafické karty Zotac GeForce 8500 GT je na první pohled prvotřídní, grafika je vybavena dostatečně dimenzovaným pasivním chlazením, zaručující i při zatížení maximální teplotu GPU do 70 stupňů. Nicméně i přes použití kvalitních součástek jako jsou pevné kondenzátory a podobně, doporučujeme vytvořit v počítačové skříni kvalitní a dostatečnou cirkulaci vzduchu, neboť teplo produkované GPU může ohrozit komponenty v okolí grafického adaptéru.

Srovnání výsledků provedeme s grafickou kartou ATI Radeon HD 2400 XT s prodejní cenou pohybující se okolo hranice 1 900 Kč včetně DPH, což je zhruba o 200 Kč méně, než námi popisovaný model. Nezapomínejme však při porovnání cen, že modely vabavené pasivním chlazením jsou o několik desítek či stovek korun dražší než modely s aktivním chlazením GPU.


První dva obrázky ukazují výkon grafických karet bez vyhlazování, třetí a čtvrtý ukazuje výkon grafických adaptérů při zapnutím celoobrazovkovém vyhlazování.









Poznámka: pokud vám chybí test rozhraní DirectX 10, nedivte se, je to schválně. V době testu nebyla na trhu ani jedna "plnohodnotná" DirectX 10 hra, který by reálně ukazovala výkon aktuálních GPU. Do doby, než vyjde Crysis nebo Unreal Tournament 2007, si budeme muset vystačit s standardními testy pod DirectX 9.0c.

Na druhou stranu - výkon současných low-endových grafik s podporou DirectX 10 je tak nízký, že hraní her na nich bude v budoucnu více než problematické a nepřinese to uživateli žádané potěšení z grafických orgií, jaké slibuje Microsoft a někteří výrobci počítačových her.

Ale zpět k hodnocení:

Výkon těchto dvou grafických čipů je téměř rovnocenný, nVidia se dostává na přední pozici zejména u vyšších rozlišení, které jsou však díky nízkému reálnému framerate pro hraní počítačových her krajně nevhodné.

Z pohledu výbavy chybí oproti konkurenci grafické kartě nVidia integrovaný zvukový čip schopný obstarat zvuk s HDCP.

Verdikt: Společnost Zotac se předvedla v těch nejlepších barvách, neboť u low-endového modelu grafické karty jsme narazili na kombinaci kvalitních komponent, dostatečného a nehlučného chlazení a navíc příznivé ceny, která nepřevyšuje konkurenci o více než 10 procent. Škoda jen obecně nízkého výkonu čipů GeForce 8500 GT a absence HDMI.

Byl pro vás článek přínosný?