Hlavní navigace

Zprovozněte si na svém počítači diskové pole RAID - 3. díl

25. 2. 2012

Sdílet

 Autor: © Péter Mács - Fotolia.com
Pokud ze dvou či více pevných disků vytvoříte ve svém počítači diskové pole RAID, můžete tímto způsobem například zvýšit výkon celého systému, anebo zajistit automatickou ochranu proti ztrátě vašich dat způsobené havárií právě pevného disku.

Diskové pole RAID (Redundant Array of Independent Disks) a jeho nasazení se obecně považuje za poměrně nákladné řešení, které se vcelku obtížně zavádí a je omezeno na firmy s vlastními odděleními informačních technologií. To ale není úplně pravda. V současnosti diskové pole RAID podporuje naprostá většina základních desek ve stolních počítačích. Navíc sám operační systém Windows 7 obsahuje softwarové řešení tohoto diskového pole, které nevyžaduje žádný speciální hardware. Celá technologie je nyní navíc dostupná i z finančního hlediska a její nasazení zvládne i průměrně zdatný uživatel počítače.

 

1. díl článku: Jaký typ diskového pole potřebujete?

2. díl článku: Vytvoření zálohy existujících dat, Softwarové řešení diskového pole RAID

 

Co budete potřebovat?

Řadič RAID:

Pokud nepoužijete softwarové řešení diskového pole RAID, ještě je zde hardwarové řešení. S největší pravděpodobností budete hardwarový řadič diskového pole RAID mít na svém počítači integrovaný. Řada starších základních desek jak střední, tak vyšší třídy je dnes vybavena druhým řadičem diskového pole RAID a novější čipové sady základních desek disponují integrovaným řadičem diskového pole RAID, takže vůbec není třeba shánět žádný dodatečný řadič. Chcete-li zjistit, zda váš počítač či vaše základní deska podporuje diskové pole RAID (a pokud ano, pak jaké řešení), podívejte se do příručky dodané se základní deskou. Zde rovněž najdete všechny potřebné informace týkající se instalace.

Pokud váš počítač žádný integrovaný řadič diskového pole RAID nemá, pak je zde řešení spočívající ve využití rozšiřující karty. Základní řadiče pro slot PCI a PCIe podporují disková pole RAID v řešeních 0, 1 a 10. Někdy je možné na internetu najít i podporu diskového pole RAID 5, ovšem musíte za ni zaplatit do 100 amerických dolarů. Například firmy Adaptec, Promise a jim podobné vám nabízejí sice dražší modely, ale zato výkonnější řešení pro disková pole RAID s vyrovnávací pamětí cache přímo na desce a s řadou pokročilých funkcí. Pokud jen trochu budete moci, zakupte kartu podporující disky o kapacitě větší než 2,2 TB a 6 Gb/s SATA III.

 

Dva či více pevných disků:

Pokud se rozhodnete vsadit na softwarové řešení diskového pole RAID provozované ve Windows, můžete použít prakticky libovolné disky. I pokud budete chtít provádět zrcadlení, není ani nutné, aby měly tyto pevné disky stejné velikosti, i když je to ideální.

Dříve, když se používaly disky se zapojením pomocí paralelního rozhraní ATA, se v žádném případě nedoporučovalo používat u řadiče diskového pole RAID pevné disky od různých výrobců. Při použití diskového pole RAID a pevných disků od různých výrobců by sice toto diskové pole mělo teoreticky fungovat, často tomu ale bylo právě naopak. S příchodem rozhraní SATA se již používání disků od různých výrobců jako problematické naopak vůbec nevnímá.

Ačkoliv tedy existují řadiče umožňující používat v diskovém poli RAID pevné disky s různými velikostmi za plného využití jejich kapacit (za použití pokročilých technik práce s paritou), jedná se o řešení, které je i dnes relativně málo rozšířené. Používání pevných disků s různými kapacitami tak obvykle vede pouze k využití celkového diskového prostoru, který je násobkem kapacity nejmenšího pevného disku. Když tedy kupříkladu zapojíte do diskového pole RAID typu RAID 1 disky s kapacitami 500 GB a 320 GB, bude využitelná kapacita činit dvojnásobek kapacity menšího pevného disku, čili 640 GB, a nikoliv celou kapacitu danou součtem kapacity obou pevných disků, která činí 820 GB (500 + 320 GB).

Z toho vyplývá, že pokud se chcete vyhnout problémům a zároveň ušetřit při vytváření nového diskového pole RAID spoustu času, použijte vždy potřebný počet naprosto stejných pevných disků, tj. pevných disků o stejné velikosti, od stejného výrobce a také zajistěte, aby se jednalo o stejný model. Při vytváření diskového pole typu RAID 0 nebo RAID 1 budete potřebovat dva pevné disky, při vytváření diskového pole typu RAID 5 pak budete potřebovat tři pevné disky a konečně pro RAID 0+1, 1+0 a 10 budete potřebovat čtyři pevné disky.

 

Disketová mechanika (pouze ve Windows XP):

Pokud budete chtít na pevné disky zapojené v diskovém poli RAID instalovat operační systém Windows XP, budete potřebovat disketu obsahující ovladače pro řadič RAID určené pro tento operační systém a zároveň i disketovou mechaniku, do níž budete muset příslušnou disketu vložit. Systém Windows XP totiž nedokáže nainstalovat příslušné ovladače z CD nebo DVD disku. Naštěstí se toto neuvěřitelně nešťastné omezení operačního systému Windows XP netýká operačních systémů Windows Vista a Windows 7, které dovedou načíst ovladače z pevných disků, vyměnitelných flash disků či optických médií.

 

Nástroje:

Budete potřebovat malý nemagnetický šroubovák, kterým přišroubujete kartu s řadičem RAID k počítačové skříni a později připevníte i pevné disky, které budete k tomuto řadiči RAID připojovat. Na škodu nebude ani použití antistatického náramku, který si připevníte na zápěstí. Tento náramek se dá pořídit prakticky v každém obchodě s počítači. Pokud náramek nepoužijete, v žádném případě se nedotýkejte žádných elektronických součástek či kontaktů.

Byl pro vás článek přínosný?