Hlavní navigace

Zrychlete ovládání svého PC pohybem myši

10. 1. 2009

Sdílet

Komunikovat gesty už nemusíte pouze s ostatními řidiči v dopravní zácpě. Nyní tímto způsobem můžete začít ovládat svůj počítač, a tím si zjednodušit svou práci.

Namísto zdlouhavého hledání menu či zadávání klávesové zkratky prostě jenom pohnete myší předem navoleným způsobem, a poté počítač provede danou operaci. Například pohyb myší v kruhu může znamenat tisk dokumentu, tvar „Z“ otevře webovou stránku PC Worldu či posunutí kolečka myši nahoru a dolů zavření aktivního okna. Výše uvedené jsou jen příklady, vše si můžete nastavit libovolně podle svých představ. Je samozřejmě jen na vás, kterou konkrétní akci si navolíte a jak.

Některé počítače, většinou notebooky, mají už dnes podobné funkce v základním vybavení jako součást ovladačů myši. Níže vám poradíme, jak si toto užitečné vylepšení přidáte i do vašeho PC.

mouse gesturesZačneme u webových prohlížečů. Pokud se rozhodnete používat pohybové příkazy zejména při brouzdání po Internetu, a zároveň používáte prohlížeč Mozilla Firefox či SeaMonkey, mohl by se vám hodit příslušný plugin s názvem Mouse Gestures Redox. Mezi jeho nejzajímavější funkce patří možnost pohybovat se dopředu a zpět mezi navštívenými stránkami jednoduchými pohyby zleva doprava či analogicky obráceně.  Kromě uvedených prohlížečů podporují plugin také jejich „sesterské“ e-mailové klienty, tedy Mozilla Thunderbird a Mail and News. Redox funguje jak pod systémem Windows, tak pod Linuxem. Mezi nesporné výhody patří zanedbatelné využití paměti a široké možnosti nastavení, i když v distribuci Ubuntu Linux 8.04 si budete muset stáhnout starší verzi. S tou novou jsou jen problémy.

CS24

Redox má i alternativu v podobě pluginu s názvem FireGestures. Funkce jsou v podstatě totožné, nicméně tento program doporučujeme uživatelům výše zmíněného Ubuntu. Oceňujeme širokou škálu možností nastavení.


Nyní se dostáváme k programům, které vám zefektivní a zrychlí práci v rámci celého systému.   Programů pomáhajících ovládat váš PC pohyby myši existuje celá řada. Nejpropracovanějším z nich je gMote. Oceňujeme zejména to, že jsme ho vůbec nemuseli instalovat. Prostě jsme ho spustili, a dokud jsme ho nepotřebovali, byl schovaný vedle hodin v oznamovací oblasti. Má opravdu jednoduché nastavení: jednoduše si navolíte funkci, a nakreslíte si, jakým pohybem se daná funkce aktivuje. Poté pro samotnou aktivaci této funkce jenom daný symbol nakreslíte znovu kdekoliv na obrazovku, přičemž máte zmáčknuté pravé tlačítko myši. Obdobným programem je aplikace StrokeIt, která má pro našince jednu nespornou výhodu – je lokalizována mimo jiné i do češtiny.