Hlavní navigace

Zrychlete si připojení k bezdrátové síti a internetu – levně – 3.díl

3. 11. 2020

Sdílet

 Autor: © Kirill_M - Fotolia.com
Zdvojnásobili jsme výkon naší domácí bezdrátové sítě. Něco málo jsme utratili, ale dost jsme získali.

Předcházející díl

 

Podařilo se nám zrychlit domácí bezdrátovou síť a připojení k Internetu, a to daleko levněji, než jsme si kdy pomysleli. Maximální výkon bezdrátové sítě je velmi aktuálním tématem zvláště nyní, kdy pandemie koronaviru uvěznila jak studenty, tak jejich rodiče do svých domovů a všichni se tak pokouší pracovat či studovat z domova – a často ve stejnou dobu.

Mesh router versus Wi-Fi opakovač

Další možností, která je dokonce ještě levnější (za předpokladu, že nějaký takovou najdete), je použití opakovače signálu Wi-Fi, který se také označuje jako rozšiřovač dosahu Wi-Fi signálu (extender). Opakovače signálu Wi-Fi fungují tak, že vezmou signál Wi-Fi a vyšlou jej na sousední kanál bezdrátové sítě Wi-Fi. Toto řešení je sice funkční, ale nemusí být právě příliš elegantní, protože vytváří více sítí Wi-Fi s vlastním SSID, například [název vaší sítě] a [název vaší sítě]_Repeater a posílá všechny pakety nezávisle na to, zda jsou potřeba či nikoliv.

Při použití technologií AiMesh nebo Mesh máte vždy pouze jedno SSID a provoz v síti je řízen poněkud inteligentněji. Správu sítě také má na starosti pouze jedno zařízení, takže nemusíte běhat po domě, abyste resetovali opakovač nebo abyste s sebou tahali notebook, pokud je potřeba jej připojit k opakovači, abyste mohli aktualizovat firmware. Po našich prvních experimentech, kdy jsme se pokoušeli konfigurovat opakovače u našich přátel a příbuzných, kdy jsme zjistili, že výkon byl poněkud vágní, jsme uznali, že se nejedná o právě ideální řešení.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?