Hlavní navigace

Zrychlete spouštění Windows na svém počítači – 4. díl

11. 12. 2011

Sdílet

 Autor: © Péter Mács - Fotolia.com
Chcete minimalizovat dobu spouštění vašeho počítače s operačním systémem Windows? V tomto článku vám ukážeme, jak donutit operační systém, aby se spouštěl o 30 procent rychleji, a to aniž byste museli provádět upgrade hardwarových komponent počítače.

Je mi jasné, že ne každý chce utratit spoustu peněz za nové úložiště svých dat, a tak jsem se začal zajímat o to, do jaké míry by se dalo urychlit spouštění operačního systému na počítači, aniž bych musel utratit jedinou korunu. Po několika hodinách ladění a testování se mi podařilo snížit dobu načítání operačního systému v počítači z 69 sekund na 47 sekund. Zajímá vás, jak se mi to podařilo? Pak čtěte dále…

1. díl článku: testovací počítač, proces spouštění operačního systému

2. díl článku: zákaz spouštění externích služeb

3. díl článku: zákaz aplikací spouštějících se při startu OS, vyladění BIOSu

4. díl článku: vyčištění registru

5. díl článku: změna doby zobrazení spouštěcí nabídky, závěr

 

Vyčištění registru

Myslíte si, že když z registru odstraníte všechny nepoužívané či osamocené položky, že se bude počítač spouštět rychleji? Spousta článků na internetu tvrdí, že tomu tak skutečně je a řada z nich toto tvrzení staví na poznatcích z rozsáhlého testování extrémně zanesených počítačů. Jedná se o počítače se spoustou balastu, na něž se použije nějaký nástroj na čištění registru, který tyto nepoužívané či osamocené položky odstraní. V laboratořích PC Worldu byly prováděny testy různých utilit na čištění systému a výsledkem těchto testů bylo zjištění, že jejich použití skutečně nepatrně zkrátí dobu potřebnou pro spuštění počítače (a jen minimálně ovlivní celkový výkon počítače, ale to je téma na jiný článek). Ale jak efektivní jsou tyto čističe registru na počítačích, které jsou zaneseny balastem vzniklým skutečně pouze z běžného používání?

Já osobně jsem vsadil na velmi populární utilitu Ccleaner od firmy Piriform, která se používá právě na vyčištění registru a celého operačního systému. Cílem bylo nalézt na mém testovacím počítači položky, které tato utilita považovala za bezvýznamné.

CCleaner

Vyčištění jsem prováděl ve dvou krocích – nejprve jsem nechal Ccleaner odstranit všechny externí soubory, cookies, soubory indexů, soubory logů a jiný nepořádek. Následně jsem provedl vyčištění registru od nepotřebných položek a použil jsem nastavení doporučované programem. První fáze úklidu zrychlila spouštění mého operačního systému o jednu sekundu (celkové spuštění operačního systému tedy trvalo 51 sekund), druhá fáze úklidu pak zkrátila dobu potřebnou pro načtení operačního systému o další sekundu (celková doba spouštění pak tedy činila rovných 50 sekund).

Použití nástroje Ccleaner ve výsledku urychlilo spouštění operačního systému celkem o dvě sekundy, což není nic převratného. Na druhou stranu vyčištění balastu z registru a z celého operačního systému může mít i další kladné stránky – registr nebude zabírat tolik operační paměti a po vyčištění balastu se vám na pevném disku uvolní nějaké to místo. Obě fáze úklidu tedy určitě zrychlí odpověď systému.

 

V tuto chvíli mám v rezervě ještě jeden prostředek, a to nastavení doby, po kterou se bude zobrazovat spouštěcí nabídka operačního systému. Podrobněji se na ni podíváme v příštím závěrečném díle.

Byl pro vás článek přínosný?