Hlavní navigace

Zvládněte jich několik

1. 7. 2006

Sdílet

KVM přepínače pod drobnohledem cd/dvd KVM přepínače, tedy zařízení umožňující přepínání klávesnice, mon...


KVM přepínače pod drobnohledem cd/dvd

KVM přepínače, tedy zařízení umožňující přepínání klávesnice, monitoru a myši mezi dvěma či více počítači, představují pro většinu uživatelů poměrně exotický hardware přítomnost několika PC v domácnosti je totiž celkem novým jevem.


Pokud máte doma pouze jeden stolní či přenosný počítač, není důvod, abyste se o přepínače zajímali. Dokonce i v případě, že máte doma PC několik a využívá je současně několik členů rodiny, nejsou KVM přepínače hardwarem, který by vám výrazně usnadnil život. Zcela odlišná situace ale nastává, pokud musíte pracovat na jediném stole se dvěma či více počítači.

O co vlastně jde

Původ KVM přepínačů hledejme ve světě IT profesionálů správců sítí a serverů, kteří musí často pracovat na více PC a je pro ně jednodušší (v případě mnoha serverů umístěných v racku či dokonce "žiletkové" sestavě pak doslova nezbytné) z jednoho pracoviště přepínat mezi více počítači a používat při tom stále stejné základní periferie tedy klávesnici, myš a monitor (odtud označení KVM Keyboard, Video, Mouse). Switche pro IT profesionály existují v mnoha provedeních od těch nejjednodušších a nejstarších mechanických přes modernější elektronické až po speciální řešení, schopné přepínat mezi desítkami počítačů.
S rostoucím počtem PC v domácnosti se snadno můžete dostat do podobné situace jako správce sítě: na svém pracovním stole máte jak velké PC (které používáte třeba na hry či střih videa), tak mnohem kompaktnější pracovní notebook (na němž máte pro změnu uloženy veškeré odkazy, kancelářské aplikace, poštu a dokumenty). Zejména máte-li pro váš notebook k dispozici replikátor portů či dokovací stanicí, je možnost využít velký monitor (případně současně i LCD v notebooku pro práci se dvěma monitory) a pohodlnou klávesnici s myší velmi lákavá. Jinou možností je situace, kdy máte na stole vedle klasického PC například Macintosh nebo druhou sestavu běžící na Linuxu. Schopnost ovládat dva či více počítačů z jediného "pracoviště", kterou vám KVM přepínač může nabídnout, je v takovém případě nedocenitelná.

KVM pro USB i DVI

Přepínače urazily od dob jednoduchých mechanických řešení značný kus cesty a podporují jak klasická rozhraní VGA a PS/2, tak i modernější technologie, jako je USB, DVI či přepínání zvukového výstupu a mikrofonního vstupu. I ty nejlevnější modely zvládají emulaci PS/2 klávesnice a myši při startu připojených PC, a tak nemusíte myslet na to, že při startu každého z připojených počítačů musí být aktivní příslušný port přepínače KVM, jak tomu bylo u starých pasivních modelů. Díky zmíněné schopnosti přepínat signál DVI (často dokonce DVI-I) spolu s USB rozhraním či zvukovým výstupem nás už přepínače neomezují ani ve využití nejnovějších LCD displejů, bezdrátových desktopů a na stole si vystačíte i s jedinou sadou reproduktorů a jediným mikrofonem. Některé přepínače navíc dokáží odděleně přepínat obrazový výstup, zvuk a přiřazení USB rozhraní mohou tak vyřešit i otázky sdílení některých USB periferií, byť s jistými omezeními. Nejlépe vybavené modely přepínačů bohužel nepatří mezi nejlevnější hardware zaplatíte za ně bezmála pět tisíc korun.

Rady před koupí

Co byste měli vědět před koupí přepínače? Především jaká rozhraní přes něj budete připojovat zda vám postačí analogový výstup na monitor (VGA D-Sub) či zda požadujete DVI (případně zda chcete podporu DVI-I, neboť v takovém případě dokáže přepínač pracovat s analogovými i digitálními monitory současně). Většina přepínačů s podporou DVI rozhraní DVI-I teoreticky zvládá (včetně podpory dual-link DVI-D), přiložené kabely jsou ale obvykle typu DVI-D single link. Další otázkou je, zda se spokojíte s porty PS/2 pro připojení klávesnice a myši, či zda budete požadovat USB rozhraní (a pokud ano, kolik portů je třeba). Přepínače s podporou USB mají totiž někdy port jediný, jindy speciální porty pro klávesnici a myš, plus další USB porty pro libovolné zařízení (bezdrátový desktop musíte připojit právě k nim). Konečně poslední otázkou zůstává, zda budete využívat přepínání zvukového vstupu a výstupu switche s podporou audia obvykle zvládnou pouze stereofonní výstup a mikrofonní (či linkový) vstup, měli byste tedy na toto omezení pamatovat. Na paměti byste měli mít i otázku kabelů zda jsou kabely přibaleny u přepínače, a pokud ano, zda stačí vašim potřebám (obvykle jsou dvoumetrové), konečně pak zda je lze v případě potřeby nahradit univerzálním kabelem či zda bude nutné dokupovat kabely prodlužovací některé přepínače totiž používají nestandardní typy konektorů nebo například sdružení zvukového a VGA signálu do jednoho konektoru apod.
Ještě než se podíváme podrobně na jednotlivé přepínače (které mimochodem představují spíše průřez trhem než srovnání jednoznačně konkurenčních modelů), měli bychom zmínit i možnost využití softwarových alternativ tedy programů pro vzdálený přístup, které prostě přenesou obraz jiného PC na váš monitor prostřednictvím lokální sítě či internetu. Ostatně i Windows XP Professional umožňují, aby se do nich uživatelé připojili pomocí tzv. vzdálené plochy a ovládali PC odjinud. Nutnost komprese obrazu a jeho posílání po lokální síti a internetu ale některé způsoby využití značně omezuje například přehrání videa či hraní her je zde prakticky vyloučené.

LevelOne KVM-0206

Přepínač značky Level One kombinuje nejmodernější a nejstarší technologie podporuje totiž rozhraní DVI-I pro monitor či LCD panel, spolu s PS/2 porty pro klávesnici a myš vše pak doplňuje dvojice audio portů pro reproduktory a mikrofon. Ve výbavě přepínače nechybí kompletní sada kabelů DVI-D (single link), audio a PS./2 (posledně jmenované jsou ale na straně přepínače sdruženy se zvukem). Bohužel odbočka zvukových kabelů je poměrně krátká a používáte-li plnohodnotnou interní zvukovou kartu, možná konektory k jejím zdířkám nedosáhnou. Přepínání lze realizovat jednak pomocí dvou tlačítek na čelní straně a jednak pochopitelně též pomocí klávesové zkratky (klasické kombinace Scroll Lock a čísla či šipky). Přepínání je bezproblémové. (Pokud ale PC nabootuje na neaktivním DVI portu, naběhnou Windows v nižším rozlišení to lze ale stěží vyčítat přepínači samotnému, je to dáno nemožností detekce typu monitoru. Můžete se ale pokusit nastavit napevno typ monitoru ve vlastnostech obrazovky.) Pochvalu zaslouží i velmi dobrá kvalita zvuku na přepínaném výstupu. Drobnou vadou na kráse tohoto KVM switche je podle našeho názoru absence alespoň jednoho USB portu, který by umožnil připojit moderní bezdrátový desktop.

Aten CS-1732

První zástupce značky Aten, která patří mezi přední dodavatele KVM switchů (zejména pro profesionální nasazení), je určen těm, kdo stále preferují klasické CRT monitory nabízí připojení analogového D-Sub rozhraní pro monitor, spolu s USB rozhraním a možností přepínat zvukový výstup. Výrobce použil na robustním a profesionálně vyhlížejícím přepínači nestandardní sdružené kabely s atypickým konektorem, který obsahuje jak analogové RGB video pro monitor, tak i zvuk a USB data pokud vám tedy dodávané dvoumetrové kabely nestačí, budete muset použít prodlužovaní, nikoliv náhradní kabeláž. USB je vyvedeno jednak na čelní straně přepínače (porty pro USB klávesnici) a rovněž ve formě dvojice portů na zadní straně. Zařízení dále disponuje konektorem pro externí napájení, zdroj ale není přibalen přepínač se totiž napájí z USB portů obou počítačů. To se mimo jiné vyznačuje nepříjemnou vlastností: pokud je připojeno PC pouze na sekundárních portech, má switch nedostatek proudu a poskytuje mimo jiné výrazně horší signál na výstupu na monitor. Přepínání mezi PC je opět možné jak pomocí klávesových zkratek, tak přímo tlačítky na přepínači. Pokud použijete místo běžné USB klávesnice sdružené zařízení, jako je například bezdrátový desktop, který se připojuje k zadním USB portům, není možné klávesové zkratky k přepínání využívat. Testovaný exemplář fungoval naprosto bezvadně až na jednu nepříjemnou výjimku: kvalita zvukového výstupu byla zoufalá, až nepoužitelná zvuk byl tlumený, zkreslený a zašumělý. Problém by možná mohl vyřešit upgrade firmwaru, který zařízení podporuje.

Aten CS-1762

Profesionální vzhled a robustní kovové tělo již předem naznačují, že máte tu čest pracovat s mistrem ve své třídě. Aten CS-1762 nabízí skutečně to nej, co si lze v kategorii těchto výrobků představit: podporu DVI-I (dodávaná kabeláž je ale opět pouze DVI-D), přepínání USB a zvuku a s příslušnými redukcemi dokonce zvládne i rozhraní HDMI. Podobně jako u jeho levnějšího sourozence je možné přepínání mezi PC realizovat jak z klávesnice, tak pomocí tlačítek na přepínači navíc můžete přepínat buď pouze obraz, nebo současně s ním (podržíte-li tlačítko déle) i zvuk a USB rozhraní. Přepínání je poměrně bezproblémové, pouze na jednom z monitorů, které jsme připojili, jsme zaznamenali při startech PC rozpadlý obraz; stačilo ale jedno rychlé přepnutí mezi porty a obraz naskočil správně. Problém navíc přičítáme spíše LCD monitoru než samotnému přepínači. Kvalita zvukového výstupu je velmi dobrá a pro běžný poslech i práci (přes mírnou hladinu šumu) postačuje. Podobně jako levnější varianta, i tento model podporuje upgrade firmwaru pomocí dodávaného kabelu. S ohledem na podle našeho názoru optimální kombinaci funkcí, kompletní výbavu (včetně externího zdroje), profesionální zpracování a funkčnost jsme se rozhodli tomuto přepínači udělit ocenění PC WORLD TOP Produkt. Naše jediné povzdechnutí směřuje k jeho poměrně vysoké ceně.

OvisLink KVM-104

Přepínač značky OvisLink s označením KVM-104 je určen spíše pro ty, kdo musí pracovat s několika počítači současně při instalaci programů či jejich správě nabízí totiž pouze přepínání VGA a PS/2 portů. Připojit k němu můžete současně až čtyři PC, a to do portů umístěných po jeho stranách, na zadní hraně jsou pak porty pro připojení monitoru, klávesnice a myši. Nutno dodat, že tělo produktu je na rozdíl od produktů Atenu vyrobeno z plastu. Samotné přepínání lze realizovat buď prostřednictvím asi nejběžnějších kombinací klávesy Scroll Lock, nebo pomocí jediného tlačítka umístěného na vrchní straně přepínače, kterým lze mezi připojenými PC cyklovat. Právě k jedinému tlačítku směřuje naše výtka bylo by přece jen lepší, kdyby výrobce použil více tlačítek pro přímou volbu portů. Přepínač značky OvisLink se díky absenci USB či zvukových rozhraní hodí spíše pro správce sítí či počítačové techniky než do domácího prostředí. Výhodou je pochopitelně příznivá cena, (pohybující se pod hranicí 1 500 Kč včetně DPH), výrobce ale do balení nepřikládá žádné kabely dvě, tři či čtyři sady kabelů se přitom do celkových pořizovacích nákladů už promítnou celkem znatelně.

Belkin 2port KVM DVI/USB

Belkin F1DD102U se na první pohled jevil jako zajímavá alternativa a velmi silný konkurent DVI přepínače značky Aten. Svými parametry je dokonce plně srovnatelný nabízí přepínání DVI-I portů, USB s výstupy pro klávesnici, myš a dvě generická USB zařízení, schopnost přepínání zvukového výstupu a vstupu. Přepínání lze provádět buď přes USB klávesnici, nebo pomocí tlačítek. Switch je navíc navržen tak, aby se dobře vyjímal i ve stylovém pracovním prostředí zabírá relativně málo místa a svádí kabely do jednoho svazku. V dodaném balení sice nejsou obsaženy kabely (originální prodává Belkin nehorázně draho, a uděláte proto lépe, koupíte-li si místo nich neznačkové, které svou práci odvedou též dobře), výrobce ale přiložil napájecí zdroj a kabel pro provádění upgradů firmwaru. Test přepínače Belkin se ukázal být během na dlouhou trať: nejprve jsme měli k dispozici zařízení s původním firmwarem, které bohužel poněkud hloupě vyžaduje připojení USB klávesnice. Pokud použijete bezdrátový desktop a připojíte jej k univerzálním USB portům, přepínač usilovně a zoufale pípá. Jediným lékem je nový firmware, nabízený ke stažení na stránkách výrobce náš pokus o jeho upgrade ovšem nedopadl (přes přesné dodržení postupu) dobře a KVM switch se odmlčel natrvalo. Technická podpora Belkinu nám během týdne zapůjčila switch náhradní, který již měl nový firmware a fungoval správně, bohužel až na jeden podstatný detail: při přepnutí na vstup číslo 2 se v digitálně přenášenémobraze na LCD objevovaly oranžové tečky (vždy v určitých odstínech přechodech barev). Bez chyby není ani zvukový výstup, který je tlumený (zejména v pravé kanále) a citelně šumí. Je to velká škoda, protože jak cenou, tak funkcemi a designem představuje KVM přepínač od Belkinu ideální řešení, které se navíc hodí i na moderní stylový (a uklizený) pracovní stůl.

KVM přepínače

Počet Tlačítka
přepínaných Přepínaná rozhraníNabízené portyMaximální rozlišení*Upgrade firmwaruPříslušenstvípro PoskytlCenaPCpřepínánívč. DPH
Aten CS-17322VGA, audio in/out, USBVGA, 2x USB 1.1, USB myš, USB klávesnice, audio in/out2 048 x 1 536 bodůano2x VGA + audio + USB kabel2Aten, www.aten.com.tw3 900 Kč
Aten CS-17622DVI-I, audio in/out, USBDVI-I, 2x USB 1.1, USB myš, USB klávesnice, audio in/out1 600 x 1 200 bodůano2x DVI-D + USB + audio kabel, zdroj2Aten, www.aten.com.tw4 800 Kč
Belkin F1DD102U2DVI-I, audio in/out, USBDVI-I, 2x USB 1.1, USB myš, USB klávesnice, audio in/out1 600 x 1 200 bodůanozdroj2Belkin, www.belkin.cz4 300 Kč
D-Link DKVM-4K4VGA, 2x PS/2VGA, 2x PS/22 048 x 1 536 bodůne2x VGA + PS/2 kabel1D-Link ČR, www.dlink.cz1 460 Kč (www.agen.cz)
D-Link DKVM-2KU2VGA, 2x PS/2, USBVGA, 2x PS/2, USB 1.1/2.02 048 x 1 536 bodůneintegrované kabely VGA+2x PS/2 + USB1D-Link ČR, www.dlink.cz1 081 Kč (www.amonsystem.cz)
Level One KVM-02062DVI-I, audio in/out, 2x PS/2DVI-I, 2x PS/2, audio in/out1 600 x 1 200 bodůne2x DVI-D kabel, 2x PS/2 + audio kabely2100Mega Distribution, www.100mega.cz3 070 Kč
OvisLink KVM-1044VGA, 2x PS/2VGA, 2x PS/21 920 x 1 440 bodůnene1100Mega Distribution, www.100mega.cz1 495 Kč
* U DVI přepínačů jsme bohužel neměli možnost vyzkoušet podporu Dual-link DVI. Údaje dle dokumentace výrobce. Testováno na 19" LCD BenQ s nativním rozlišením 1 280 x 1 024 bodů.

D-Link DKVM-4K

Analogový přepínač D-Link DKVM-4K umožňuje současné připojení až čtyř PC. Nabízí pouze základní rozhraní, tedy VGA D-Sub a PS/2, hodí se tedy spíše na pracoviště administrátorů či techniků než do domácnosti či klasické kanceláře. Přepínání je možné buď pomocí klávesových zkratek s klávesou Scroll Lock, nebo pomocí tlačítka, které cykluje mezi jednotlivými PC (tlačítko je bohužel opět jediné). Výrobce přibalil i sadu VGA a PS/2 kabelů ovšem pouze pro připojení dvou PC. Pokud máte počítačů více, budete muset kabely dokoupit. Přepínač D-Link fungoval bezproblémově a můžeme jej s klidným srdcem doporučit všem, kdo shánějí jednoduché řešení pro správu několika počítačů a nepotřebují přepínat USB zařízení či zvukový výstup.

D-Link DKVM-2KU

Menší přepínač společnosti D-Link patří ke kompaktním modelům, jejichž pevnou součástí je i kabeláž pro připojení (v tomto případě dvou) počítačů. Podporuje jednak základní VGA D-Sub a PS/2 rozhraní, ale mile překvapí i přítomností jednoho USB portu. Můžete k němu připojit nejen jednoduché PS/2 klávesnice a myši, ale i bezdrátový desktop. Přepínání klávesovými zkratkami je ale pochopitelně možné jen na portu PS/2. Naštěstí lze k přepínání použít i nenápadné tlačítko umístěné vedle PS/2 portu pro myš. Hledáte-li co nejlevnější řešení pro analogově připojený monitor, které vám umožní používat USB periferie (či spíše periferii), a nepotřebujete přepínání zvukového výstupu a vstupu (například protože u notebooku vám stačí interní reproduktor a mikrofon), budete s miniaturním KVM switchem D-Linku velmi pokojeni.

Byl pro vás článek přínosný?