Hlavní navigace

Zvuková karta Asus Xonar D2

1. 9. 2007

Sdílet

Svět zvukových karet je paradoxně poněkud monotónní. Integrované zvukové kodeky vytlačily s příchodem HD Audio st...


Svět zvukových karet je paradoxně poněkud monotónní. Integrované zvukové kodeky vytlačily s příchodem HD Audio standardu prakticky všechny levnější zvukové karty. Na trhu se tak udržely jen karty řady Sound Blaster, díky zaměření na nejnáročnější hráče a neustále se zlepšující podpoře a akceleraci 3D zvuku, spolu s několika značkami, které se zaměřují spíše na hudebníky a audiofily – napřiklad M-Audio a Terratec. Nyní ale přichází nová dravá konkurence.
Nápad vstoupit v roce 2007 na trh zvukových karet se na první pohled může zdát poněkud pošetilý. Jenže zatímco segment karet střední a nižší třídy zažil v posledních letech dramatický propad téměř k nule, karty určené pro hráče, hudebníky a audiofily se zejména na trzích v USA a západní Evropě prodávají vcelku obstojně. S příchodem HD formátů a stále běžnějším zapojováním PC do domácího kina navíc stoupá množství audiofilů, kteří hledají špičkovou náhradu integrovanému zvuku.
Může se zdát, že nový Asus Xonar D2 je v prvé řadě konkurencí pro Sound Blaster X-Fi. Bližší ohledání ale odhalí, že více než na karty Sound Blaster X-Fi útočí Xonar na interní karty M-Audio či Terratec, určené pro mlsná ouška audiofilů. O to víc nás mrzí, že se nám s ohledem na časové a technické možnosti podařilo provést srovnání pouze s kartami X-Fi, s nimiž, jak ostatně výsledky potvrzují, se Xonar spíše doplňuje než kříží.
První verze karty Xonar je v klasickém PCI provedení (časem bude ale dostupná též verze Xonar D2K pro PCI Express sběrnici) a od prakticky všech konkurenčních modelů se odlišuje netradičním krytem, který slouží jako elektronický štít pro odrušení komponent zvukové karty od „nepřátelského“ prostředí uvnitř PC. Na kartě samotné nejsou žádné LED diody ani neonová loga, linkové výstupy jack 3,5 mm na zadním panelu jsou ale zevnitř osvíceny odlišně barevnými LED diodami, které umožňují snadné zapojení kabelů dokonce i ve tmě. Karta bohužel postrádá možnost připojení čelního zvukového panelu pro PC skříně. Creative to sice oficiálně neuvádí, ale k většině verzí X-Fi lze čelní zvukový panel připojit buď přímo, nebo pomocí redukce, kterou lze poměrně snadno vyrobit. Karta neumožňuje ani připojení speciálního interního či externího „breakout boxu“ s větším počtem vstupů a výstupů – vše je třeba realizovat na zadním panelu, kde jsou 3,5 mm jack linkové výstupy 7.1, linkový vstup, mikrofonní vstup a digitální SPDIF vstup a výstup. Xonar D2 je tak jednoznačně poslechovou kartou a nikoliv zařízením vhodným pro hudebníky. Pod krytem či, chcete-li, štítem se vedle množství kondenzátorů a kapacitorů (zdá se, že Asus použil poměrně kvalitní komponenty a karta je výtečně zpracována) nachází také srdce, kterým je Asus AV200 HD Audio Processing Unit. Asus ale nemá vlastní výzkum a vývoj zvukových čipů, takže byl použit přeznačený zvukový procesor jiného výrobce – z kódového označení čipu ML86G.06 lze vyčíst, že se jedná o čip příbuzný s ML86G.02, který používají u nás prakticky neznámé karty Razer Barracuda AC-1, přičemž v obou případech by mohlo jít o variantu C-Media Oxygen HD CMI8788. Tomu ostatně odpovídají i některé velmi specifické funkce karty Xonar, jako je Dolby Digital Live a DTS enkódování.
Šikovným oslím můstkem se dostáváme k vlastnostem Xonaru. Tou nejpodstatnější je právě zmíněné Dolby Digital/DTS Live, tedy možnost kódování 3D zvuku do formátů DD či DTS a následného výstupu v digitální podobě přes SPDIF rozhraní. Tím se velmi zjednodušuje připojení Xonaru ke klasickým komponentám domácího kina (zejména recieveru), které nejsou vždy vybaveny vhodným analogovým 5.1 či 7.1 vstupem. Xonar zvládá i EAX2 standard pro 3D zvuk, bohužel však pouze pod Windows XP. Pod Vistou, stejně jako drtivá většina ostatních karet, EAX neumí a ve hrách, které nepodporují novější OpenAL, se tak budete muset pod Vistou spokojit s poměrně chudým ozvučením. Creative zde má jasnou výhodu, neboť nabízí Alchemy, tedy speciální ovladač, který umí na kartách X-Fi převádět EAX do formátu OpenAL. Zvukový procesor karet X-Fi je navíc výkonnější a zejména verze vybavené pamětí X-RAM zatěžují ve hrách procesor méně než Xonar. Skutečně nároční hráči mohou 3–5% rozdíl již vnímat. Další funkcí, kterou Asus u Xonaru D2 hrdě ohlašoval, je ALT, tedy analogue loopback trasnformation – možnost zpětně digitalizovat (nahrát) zvukový výstup z karty, a tak kupříkladu legálně převádět hudbu chráněnou DRM do nechráněné podoby. Myšlenka jistě hezká, ale nijak originální – karty Creative nabízejí něco podobného v podobě nahrávání „what you hear“ neboli toho, co posloucháte už od středověku, tedy přesněji od dob prvních karet Live!.
Tím nejpodstatnějším je pro Xonar D2 ale pochopitelně kvalita zvuku. A zde Asus jednoznačně boduje. Nabízí lepší odstup signál šum (v testech –94,8 dB oproti –93 dB u X-Fi při 44 kHz), srovnatelný či lepší dynamický rozsah a nižší intermodulační zkreslení. To je spolu s podporou Dolby Digital Live ideální pro špičkové PC sestavy určené pro domácí kino. Ostatně to je asi oblast, kde bude nejméně vadit poměrně mastná cena, kterou Asus na svou novou zvukovou kartu nasadil. Zatímco za nejzákladnější OEM model X-Fi (který ale nabízí horší parametry než verze X-Fi Xtreme Gamer Fatal1ty či Platinum Fatal1ty) zaplatíte tisícovku a za zmíněné varianty Faltal1ty 3 500 Kč, respektive 4 300 Kč (u verze Platinum navíc dostanete i interní I/O Drive se vstupy a výstupy do 5,25“ pozice a dálkové ovládání), za prozatím jedinou dostupnou verzi karty Xonar D2 dáte přibližně 5 000 Kč.

Soupeř: X-Fi Xtreme Gamer Fatal1ty/Platinum Fatal1ty

Karty Xtreme Gamer Fatal1ty se od základních modelů X-Fi odlišují zejména podporou pro interní a externí rozšiřující moduly I/O Drive a I/O Console (u varianty Platinum je dodáván interní modul I/O Drive a dálkové ovládání) a přítomností speciální paměti X-Ram o velikosti
64 MB. Karty používají stejný řídicí procesor jako levné verze X-Fi, jsou ale osazeny kvalitnějšími komponentami a zlacenými výstupy, a díky X-Ram zatěžují ve hrách, které tuto technologii podporují, výrazně méně procesor. I základní modely X-Fi ale kvůli výkonnému zvukovému procesoru dokáží výrazně odlehčit hlavnímu CPU při práci s herním 3D zvukem. Creative navíc jako doplněk nabízí externí modul DTS Connect (DTS Interactive), který zvládne kódování analogového výstupu do formátu DTS pro připojení k domácímu kinu – nevýhodou je v tomto případě analogový „mezikrok“ – zařízení však není prozatím na evropském trhu k dispozici.

Asus Xonar D2

Odstup signál-šum: 118 dB
Harmonické zkreslení
při 1 kHz: 0,004 %
Zvukový čip:
ASUS AV200 High-Definition Sound Processor
Vstupy a výstupy:
3,5mm jack 4× (repro)
3,5mm jack 2× ( analogový vstup Line-In/Mic-In )
CD-In, Aux-In, S/PDIF
Možnost přidání MPU–401 midi I/O karty s kabelem
pro připojení MIDI zařízení.
Klady: vynikající kvalita zvukového výstupu
Zápory: cena, omezená podpora 3D zvuku pod Windows Vista
Cena vč. DPH: 5 050 Kč
www.asus.com
Hodnocení: 5

Byl pro vás článek přínosný?