Hlavní navigace

Zvukové karty s podporou EAX nevyrábí jen Creative

5. 12. 2008

Sdílet

Technologie EAX je při vytváření kvalitního prostorového zvuku v počítačových hrách jednou z klíčových, a společnost Creative si ji proto dobře chrání. Jednu licenci však přesto prodala.

Je tomu již několik let, co tuto technologii společnost Creative prodala jiné společnosti, a to Auzentech. Ta může společně s Creative používat X-Fi čipy na svých zvukových kartách s technologií EAX 5.0, která je základem prostorového zvuku ve většině nových počítačových her.

Auzentech se zabývá výrobou špičkových zvukových karet, a tak se rozhodl svým zákazníkům nabídnout herní zvukovou kartu, která svými parametry uspokojí i opravdu náročné posluchače. S tímto záměrem vznikla nová karta Auzen X-Fi Forte 7.1. Jak můžete vidět z fotografií, jedná se o opravdový skvost, který si drží od "běžných" karet z produkce Creative značný odstup, společný je snad opravdu jen zvukový čip.

K čipu výrobce přidal 64 MB integrované paměti, Creative 20K2 procesor a kartu vybavil těmi nejkvalitnějšími kondenzátory a komponentami, aby byl zvuk co možná nejlepší. Chybět nemohou ani technologie jako je OpenAL, EAX 5.0, ASIO 2.0 či podpora 24bitového zvuku až do 192 kHz.

Cena však není tak vysoká, jak byste možná čekali. Výrobce ji stanovil na 150 amerických dolarů, v podmínkách ČR bude koncová cena činit pravděpodobně kolem 5000 Kč včetně DPH.

- - Tomáš Šulc

Byl pro vás článek přínosný?