Hlavní navigace

11 nápadů, jak naložit se starým notebookem

15. 6. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Kupujete nový notebook, protože ten starý už přestává stíhat? To neznamená, že je na odpis!

Pořídili jste si nový notebook a nevíte, jak naložit s tím starým? Možností se nabízí několik. Záleží na jeho stáří i na vašem času. Máme pro vás pár nápadů, jak nepoužívaný notebook využít, aby nemusel skončit ve sběrném dvoře.

 

1) Nový způsob využití

Ještě než se rozhodnete starého notebooku zcela zbavit, zvažte, zda by nenašel využití alespoň pro některé, například ryze pracovní účely. Možná by stačil jen lehký hardwarový update, doplnění o pár RAM navíc či výměna starého pevného disku za svižnější SSD.

 

2) Počítač pro hosty

Míváte doma často návštěvu, která si chce „jen něco“ zařídit na vašem počítači? Co takhle jí nabídnout už starší notebook místo toho, abyste ji pouštěli na svůj hlavní počítač?

 

3) DIY Chromebook

Tato možnost se nevylučuje se dvěma výše uvedenými, ale jestliže váš starší notebook nestíhá držet krok s Windows 10, možná by mu prospěla změna na odlehčenější operační systém, a to ChromeOS. Domácká proměna notebooku v Chromebook nezabere až tolik času, na internetu se dá najít několik návodů, jak ji zvládnout. Alternativou může být též některá z verzí Linuxu.

 

4) Zařízení pro streaming

Nejenže notebook dokáže streamovat obsah z Netflixu, Amazon Prime Video, HBO Now a dalších služeb na televizní obrazovku, zvládne obsloužit také specializované webové stránky, které nejsou podporovány obvyklými streamovacími zařízeními. Pro přenos stačí vhodná kabeláž, pohodlné ovládání z gauče zajistí bezdrátová klávesnice s trackpadem.

 

5) Domácký NAS

NAS může posloužit jako úložiště pro zálohy či mediální soubory v rámci místní sítě. Namísto nákupu dedikovaného NASu v něj však můžete proměnit nevyužívaný notebook, k čemuž může posloužit volně dostupný software typu TrueNAS Core. Jeho kapacitu můžete navýšit připojením externích disků. I pro tuto proměnu najdete na síti řadu návodů.

 

6) Minecraft server

Chcete vytvořit bezpečné herní prostředí pro mladší členy rodiny a jejich přátele? Proměňte starý notebook v Minecraft server, skrz který můžete kontrolovat, kdo má do hry přístup. Populární hra není hardwarově náročná a tak ji pohodlně zvládnou i méně výkonné notebooky.

 

7) Kodi či Plex server

Ti, kteří chtějí mít více možností využití své televize a snadný přístup k lokálním video a audio souborům, můžou starý notebook proměnit v Kodi či Plex server. Kterému z mediálních center dáte přednost, záleží na vašich preferencích a typu obsahu, který skrz něj hodláte spravovat. Zatímco Kodi a jeho rozšíření nabízí širší možnosti přizpůsobení, Plex zase neustále se rozrůstající paletu funkcí (byť část z nich je k dispozici pouze pro platící uživatele).

 

8) Retro herní počítač

Jste fandové retro her? Tak to vám starý notebook může posloužit coby emulátor pro vaše oblíbené tituly. Stačí stáhnout emulátor preferované platformy (NES, Sega Saturn, apod.) a pro posílení zážitku se vybavit stylovým retro ovladačem. Pro starší počítačové hry můžete zamířit také na web GOG.com, s nímž získáte jistotu, že vybrané tituly bezproblémově poběží i na novějším zařízení.

 

9) Darujte

Co takhle starý notebook darovat? Ať už místní škole, knihovně nebo například neziskové organizaci, která už pro něj najde uplatnění. V době pandemie vzniklo hned několik projektů, v rámci kterých byly staré počítače repasovány a distribuovány do rodin s dětmi, které si vlastní počítač pro domácí výuku nemohly dovolit. Jen se předtím, než se k takovému dobrému skutku odhodláte, ujistěte, že jste bezpečně vymazali veškerý váš obsah.

 

10) Vyměňte nebo prodejte

Chcete-li si nový notebook teprve pořídit, zjistěte si, zda prodejce nepřijímá starší zařízení do výkupu. Je však třeba vzít na vědomí, že čím starším počítačem disponujete, tím nižší bude pochopitelně jeho výkupní cena. Případně můžete zkusit prodat i ne zcela funkční notebook na součástky.

 

příloha_ovladnete_sva_data

11) Recyklujte

A kdybyste se rozhodli starého notebooku přece jen zcela zbavit, recyklujte! V nejbližším sběrném dvoře se o nepoužívané zařízení postarají tak, aby představovalo co nejnižší zátěž pro životní prostředí. S recyklací však mohou pomoci též prodejci.

Byl pro vás článek přínosný?