Hlavní navigace

Amazon prý chystá vybavený tablet za poloviční cenu iPadu

15. 7. 2011

Sdílet

Společnost Amazon údajně očekává, že jen do konce září prodá 1,2 milionu svých nových tabletů, díky čemuž by se tento přístroj dostal na druhou příčku v prodejnosti hned po iPadu od Applu

I když Amazon zatím žádné oficiální vyjádření nevydal, jednalo by se o poměrně logický krok, protože má tato firma silnou pozici v oblasti čteček a také dobrou distribuční síť. Informaci o chystaném tabletu společnosti Amazon přinesl tchajwanský web DigiTimes, který citoval nejmenovaného dodavatele PC komponentů. Amazon si prý také na srpen a září již objednal 2 miliony dotykových displejů, které jsou vhodné pro použití v tabletech.

Bob O'Donnell, analytik IDC, pak potvrzuje, že Amazon pracuje na novém přístroji, ale není si jistý, zda půjde o skutečný tablet jako je například iPad od Applu, Xoom od Motoroly či Galaxy Pad od Samsungu, či spíše o barevnou čtečku jako je třeba model Nook. Nook od společnosti Barnes & Noble je totiž sice zařazován mezi čtečky elektronických knih, ale disponuje vlastním browserem, používá operační systém Android a svojí funkcionalitou je poměrně blízko tabletům, jeho cena je ovšem zhruba poloviční. Právě cena pomohla podle IDC tomuto tabletu úspěšně konkurovat Kindlu od Amazonu a Amazon by proto měl jít s novým barevným modelem stejným směrem.

Analytik Jack Gold pak dodává, že je možné, že Amazon nahradí svůj vlastní proprietární operační systém také Androidem a použije standardní LCD displej místo elektronického inkoustu využívaného v Kindlech. Plánovaný počet 1,2 milionu prodaných kusů nového tabletu do konce září pak podle něj není přehnaný, protože je v korelaci s prodejem čteček Amazonu. Pro srovnání, Apple plánuje ve třetím kvartálu prodat 14-15 milionů iPadů, což je výrazný nárůst oproti 10,5-11 milionům v druhém čtvrtletí 2011. Podle jiných zdrojů ale nový tablet Amazonu dorazí na trh až v říjnu. Apple ovšem údajně také chystá inovaci v podobě iPadu 3 či iPadu HD, který má disponovat výrazně vyšším rozlišením displeje než stávající modely. Více viz článek iPad 3 přijde možná již v říjnu a se super displejem.

Podle dostupných informací Amazon údajně připravuje hned dva modely, s kódovými označeními Coyote a Hollywood. Ty mají využívat ARM procesory od nVidie – konkrétně by v Coyote měl být dvoujádrový čip Tegra 2 a Hollywood pak má být vybaven čtyčjádrovým procesorem T30 Kal-El, který má oproti Tegře 2 až o 500 % vyšší výkon. nVidia již předvedla prototyp tabletu se čtyřjádrovým čipem Kal-El v květnu, ale zatím žádný z velkých výrobců je ve svých tabletech nevyužil. Tegra 2 je naopak hojně využívána a lze jí najít například v přístrojích Samsung Galaxy Tab, LG Optimus nebo Asus Transformer. Displej tabletu od Amazonu by pak měl mít úhlopříčku 9", což je jen o něco málo, než u iPadu, kde úhlopříčka činí 9,7".

Byl pro vás článek přínosný?