Hlavní navigace

AMD cílí na Linux; vylepší zážitky z hraní a nabídne VR

12. 12. 2016

Sdílet

 Autor: © Larry Ewing
Ačkoli Windows jsou nesporně hlavní platformou pro hráče i virtuální realitu, Linux se jej snaží dohnat a předstihnout. Firmy mu v tom pomáhají a postupně navyšují podporu operačnímu systému s novými ovladači a hardwarovou podporou.

Konkrétně AMD vystavuje Linuxu velmi přívětivou tvář. Společnost oznámila hardwarové aktualizace a nové ovladače, které posílí herní a VR scénu na open source operačním systému.

Nejzajímavější zprávou je podpora FreeSync. FreeSync synchronizuje snímkovou frekvenci mezi monitorem a grafickou kartou, čímž výrazně snižuje trhání obrazu a zpoždění vykreslovaného snímku. Obrázky se zobrazují prakticky v tu chvíli, kdy je vykresluje GPU.

Na Windows je Freesync dostupný teprve od března, takže prosincové oznámení o kompatibilitě s Linuxem je velmi překvapivé.

AMD také zjednoduší příchod VR obsahu na Linux. Společnost oznámila Radeon Pro Software ovladač na Linux, který umožní využívat silnější Radeon Pro grafické karty založené na Polaris architektuře k vytváření aplikací virtuální reality. Software lze také použít pro CAD nebo CAM, inženýrství a zdravotnickou informatiku.

Ovladač funguje s Ubuntu, CentOS a Red Hat Enterprise Linuxem. Podporuje také multiplatformní Vulkan API, který se někdy vytváří k tvorbě her a s grafikou souvisejících programů.

GPU jsou v herním odvětví stále důležitější a AMD se v nich dlouhodobě pokouší uchytit. Linux je dominantním OS v superpočítačovém odvětví, z 500 nejrychlejších počítačů jich na systému běží většina.

příloha_ovladnete_sva_data

V běžných PC a pracovních stanici však stále dominují Windows. Vylepšení od AMD pomohou Linuxu posílit jako multimediální platformě, což je velká změna oproti minulým letem, kdy si Linux a hry opravdu nerozuměly a dodnes má operační systém otevřené dveře spíše k Indie titulům. Vznik SteamOS a Vulkan API by však Linux mohl postupně proměnit v použitelnou herní platformu. Že by však v nejbližší době sesadil Windows z pozice krále hráčského trhu je nerealistické.

AMD je k Linuxu obecně vstřícnější než konkurenční Nvidia díky open source ovladačům a širšímu spektru programovacích nástroje typu GPUOpen a ROCm. Historicky si ovladače Nvidie s Linuxem nerozuměly, zaměřuje se více na bezproblémovou funkčnost na Windows. V poslední době ale i tato společnost mění se zažité postoje a k open source ovladačům je pozitivnější. Minulý měsíc začal System76 prodávat Oryx Pro laptopy s Ubuntu OS a high-endovou Nvidia kartou GeForce GTX 1070.

Byl pro vás článek přínosný?