Hlavní navigace

AMD Piledriver: Vylepšený Bulldozer s lepším poměrem spotřeby a výkonu

29. 12. 2011

Sdílet

 Autor:
AMD s neúspěchem architektury Bulldozer nevěší hlavu a chystá její vylepšení pod názvem Piledriver.

Včera jsme v článku, přibližujícím budoucnost procesorů v roce 2012, blíže probrali chystané 22nm čipy Ivy Bridge od Intelu. Kromě toho také Intel vsadí na novou generaci Atomů Cedar Trail, kterou představil tento týden (více viz článek Novou generaci Atomů představil Intel, důraz klade na energetickou efektivitu). Nyní se podíváme na zbylé výrobce, co chystají.

AMD již před časem oznámilo revizi svojí strategie s x86 procesory, což znamená, že se nebude pokoušet Intelu konkurovat v oblasti high-endu, ale zaměří se zejména na speciální kombinované procesory označované jako APU, spojující CPU a GPU. Procesory z rodiny Fusion zaznamenaly na trhu již letos poměrně velký úspěch a je logické, že AMD s nimi bude počítat i do příštího roku. Nová a dlouho očekávaná architektura Bulldozer sice v mnoha ohledech zklamala a nedosahuje výsledků nejvýkonnějších čipů Intelu (i když to není překvapením, protože už jsme si asi zvykli, že vždy první generace nových architektur AMD mají svoje chyby a až jejich další aktualizace bývá trhem přijata vřeleji) – ovšem AMD již nyní chystá vylepšení Bulldozeru pod názvem Piledriver, u nějž chce zlepšit poměr výkonu na watt a spojit výpočetní jádra CPU se silnějšími grafickými jádry (z řady Radeon HD 7000). ČIpy Piledriver nahradí dovadaní modely procesorů A a E2 (Llano), ale budou vyráběny stále jen 32nm procesem, což může být oproti Intelu určitou nevýhodou.

Nicméně neočekává se, že by architektura Piledriver dorazila na trh v první polovině roku 2012 a bližší odpovědi AMD poskytne pravděpodobně na veletrhu CES, který začíná v druhém lednovém týdnu v Las Vegas.

Třetím velkým hráčem na poli procesorů není Via, která již zredukovala svoji působnost jen na velmi okrajový segment, ale naopak stále rostoucí ARM, který si brousí zuby na PC a servery, zatímco Intel se pokusí s novými Atomy opět proniknout do smartphonů a tabletů. I když to vypadá teprve jako včera, kdy se ve smartphonech objevily dvoujádrové procesory, hitem příštího roku budou čtyřjádrové čipy ARM postavené na architektuře Cortex A9. nVidia již uvedla svůj první čtyřjádrový čip na této architektuře s označením Tegra 3, který obsahuje i 12 jader GPU GeForce a třeba konkurenční Qualcomm chystá na příští rok nový 28nm čip Snapdragon S4, který by měl najít uplatnění hlavně v tabletech s Windows 8. Očekává se, že by měl nabídnout lepší spotřebu a hlavně větší výkon, než konkurenční procesory Atom od Intelu a také než současné čipy Snapdragon S3, které jsou vyráběny ještě 45nm technologií.

Byl pro vás článek přínosný?