Hlavní navigace

AMD se připravuje na výrobu grafických čipů pro smartphony

17. 3. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia © Monkey Business
Společnost AMD by mohla vyrábět mobilní GPU, ovšem jen ve spolupráci s jinou firmou.

AMD to s mobilními zařízeními ještě nevzdává. Společnost je otevřená možnosti vyrobit pro ně grafický procesor vycházející z produktové řady Radeon. I když, podle více prezidenta Radeon Technologies Group Raji Koduriho se do toho pustí jen za určitých podmínek.

Mobilní GPU by prý mohlo vzniknout v rámci spolupráce nebo licenční dohody s dalším partnerem. V současnosti AMD vyrábí GPU pro PC a vestavěné systémy, své oddělení zaměřené na mobilní grafiku v roce 2009 prodalo Qualcommu, který technologii využívá v mobilním GPU zvaném Adreno.

Grafické čipy jsou drahé a náročné na výrobu, AMD by prý ale mohlo jeden vyvinout v rámci speciální dohody, pravděpodobně v hodnotě milionů dolarů. Čipy na zakázku přitom, jakožto součást snahy o pronikání na nové trhy, vyrábí už roky. Loni takových společnost pustila do světa víc než padesát milionů, včetně čipů pro herní konzole Xbox One nebo PlayStation 4, a postupně jejich objem zvyšuje.

Kromě finanční náročnosti jsou grafické procesory náročné rovněž na energii a pro mobilní zařízení mohou představovat silnou zátěž. Podle analytika Jima McGregora by ale právě tohle mohla být oblast, na které by AMD v přípravě speciálních čipů pro mobilní zařízení, mohlo zapracovat.

Ostatně, čipy, které společnost dodává pro vestavěná zařízení, jsou energeticky relativně úsporné, přičemž zvládají zpracovat i 4K video. Jejich architekturu by se AMD mohlo pokusit vytěžit i na mobilních zařízeních.

příloha_ovladnete_sva_data

Najít si své místo na tomto trhu však může být obtížné, což prokázaly snahy společnosti Nvidia. Její sice graficky špičkové, ovšem energeticky náročné, čipy se v mobilech zrovna neuchytily a Tegra čipy využívá jen několik málo tabletů.

Trh tak v současnosti ovládají hlavně společnosti Imagination a ARM – první dodává grafické čipy do iPhonů a iPadů od Applu, ARM zase spolupracuje se Samsungem na produktech Galaxy. I proto odborníci schvalují podmínku AMD pustit se do výroby grafických procesorů pro mobily jen v rámci partnerství, jako správný krok.

Byl pro vás článek přínosný?