Hlavní navigace

AMD: Serverům stačí 16 jader v jednom procesoru

3. 2. 2012

Sdílet

Společnost AMD se rozhodla, že v připravovaném procesoru pro servery s kódovým označením Abu Dhabi zachová 16 jader.

Nová sada procesorů pro servery s kódovým označením Abu Dhabi, která bude k dispozici během příštího roku, bude obsahovat 16 jader, jako je tomu u stávající generace Opteron 6200 s kódovým označením Interlagos, která byla uvedena loni. Servery jsou nyní navrhovány tak, aby dokázaly obsloužit různé druhy zatížení. AMD se podle slov první viceprezidentky Lisy Suové rozhodlo, že přidání dalších jader by nepřineslo požadovanou variabilitu výkonu. „Nakonec jsme se rozhodli, že by to nebylo to pravé pro naše zákazníky,“ prohlásila Suová.


Abu Dhabi by měl být určen pro servery se dvěma nebo čtyřmi procesory a bude založen na nové architektuře čipů s kódovým označením Piledriver. Bude mít stejnou patici jako procesory Opteron 6200 založené na archutektuře Bulldozer a bude jej moci bez problémů nahradit. Abu Dhabi dosáhne vyššího výkonu než jeho předchůdce a bude klást stejné nároky na spotřebu energie.


Podle Suové je výkon serverů možné zvýšit i jinak než přidáváním dalších jader. Lze například použít grafické procesory, které AMD také vyrábí po akvizici společnosti ATI. Grafické procesory jsou používány v nejvýkonnějších světových superpočítačích, kde pomáhají urychlit provádění složitých vědeckých a matematických aplikací. „To je optimalizace na úrovni systému,“ prohlásila Suová.


Společnost má také v úmyslu používat „velké množství menších jader“ tak, aby procesory dokázaly obsloužit specifický druh zátěže, řekla Suová. AMD v současnosti zkoumá využití méně energeticky náročných procesorů z notebooků pro servery zaměřené na web a cloudové služby. Některé servery již pro webové servery využívají procesory Atom konkurečního Intelu.

příloha_ovladnete_sva_data


Výrobci procesorů již v minulosti počet jader snižovali, protože některé aplikace ani nedokáží využít více jader současně. Například Oracle, který koupil společnost Sun, snížil počet jader v procesorech Sparc T4 kvůli zvýšení výkonu v jednom vlákně, což je důležité při provozování velkých databázových serverů a aplikací. Intel zvyšoval počet jader pomaleji než AMD, jeho nejvýkonnější procesory Xeon obsahují maximálně 10 jader.


AMD také představila plán konstrukce procesorů nazvaný HSA (architektura heterogenních systémů), ve kterém chce stírat rozdíly mezi standardními a grafickými procesory a využít patenty, které za tímto účelem zakoupila. Prvníprocesor, který bude tuto architekturu částečně obsahovat, má kódové označení Kabini.

Byl pro vás článek přínosný?