Hlavní navigace

AMD vzkazuje: „Dodáme víc GPU.”

29. 4. 2021

Sdílet

 Autor: AMD
Společnost AMD dodává na trh GPU v nejvyšší možné míře a na jejích tržbách je to znát.

Vedení společnosti AMD ohlásilo záměr dodat na trh během druhé poloviny letošního roku větší množství grafických karet a zmírnit tak negativní dopady jejich stávajícího nedostatku. Ten je přitom indikátorem dobrých hospodářských výsledků firmy, jejíž tržby se meziročně téměř zdvojnásobily.

Šéfka AMD Lisa Suová je přesvědčená o sílící pozici firmy v segmentu PC a vyhlíží, že množství notebooků poháněných procesorem řady Ryzen 5000 Mobile v průběhu letošního roku vzroste až o 50 %. Povzbuzením jsou prodeje grafických karet Radeon 6000, které se v uplynulém kvartálu víc než zdvojnásobily.

„Je třeba přiznat, že poptávka po grafických kartách je obrovská a ač máme co nabídnout, pravda také je, že poptávka stále převyšuje nabídku. V druhé polovině roku však své dodávky navýšíme,“ uvedla Suová.

Nárůst tržeb AMD je skutečně dechberoucí, zvýšily se o 93 % na 3,45 miliardy dolarů, přičemž čistý zisk společnosti meziročně vzrostl dokonce o 243 % z 162 milionů na 555 milionů dolarů. V probíhajícím druhém kvartále roku se jí na základě předpokladů povede stejně dobře, tržby by měly vzrůst až o 86 %. Dle Suové společnost v době nedostatku polovodičů výhodně investovala, zčásti se jí dařilo výpadek dodávek komponentů kompenzovat a do budoucna se v segmentu PC hodlá soustředit hlavně na špičkové produkty.

„Jsme svědky poptávky zejména po prémiových ultratenkých herních noteboocích a také té přicházející z komerčního sektoru. A našim produktům věříme. Na trhu se v poslední době objevila spousta levnějších produktů, nám se však vyplácí soustředit se na ty špičkové.“

Divize Computation and Graphics, pod kterou spadají procesory Radeon a Ryzen, své tržby navýšila o 46 % na 2,1 miliardy dolarů a Suová předpokládá, že se jí nadále bude vést, zčásti i díky trvající vysoké poptávce po nových herních konzolích Xbox a PlayStation, v nichž najdeme právě čipy od AMD. Při pravidelném hodnocení hospodářských výsledků firmy před novináři se naopak vyhýbavě stavěla k otázkám týkajícím se využívání architektury x86 a také segmentu serverů.

příloha_ovladnete_sva_data

„Hodláme se nadále věnovat optimalizaci řešení od datových center až po počítačové ekosystémy, a mít jistotu, že naše produkty zůstanou konkurenceschopné,“ uvedla v obecném duchu.

Společnost také nadále hodlá poskytovat svým klientům řešení personalizovaná na míru, což je něco, k čemu se zavázal též Intel. Zakázkový ARM design však AMD zatím v plánu nemá, byť do budoucna ho Suová rozhodně nevyloučila.

Byl pro vás článek přínosný?