Hlavní navigace

APC Back-UPS Pro 900 – Když nemáte data v cloudu

21. 11. 2017

Sdílet

 Autor: APC
V dnešní době masivní propagace cloudových služeb je využití samostatných serverů a úložišť považováno téměř za smrtelný hřích.

V dnešní době masivní propagace cloudových služeb je využití samostatných serverů a úložišť považováno téměř za smrtelný hřích. Ale je mnoho důvodů proč využít samostatné servery a pro ochranu jejich chodu a napájení se stále ještě dodávají záložní zdroje UPS. V redakci jsme měli možnost otestovat produkt Back-UPS Pro 900 společnosti APC.

Jak sám název napovídá, jde o zdroj s kapacitou 900VA. Tedy kapacita dostatečná na zajištění provozu několika PC nebo NAS po dobu několika desítek minut. UPS je typu Line interaktivní což znamená, že výstupní napětí je nepřetržitě filtrováno a zařízení jsou tak chráněna před přepětím nebo rušením. Tato funkce AVR je užitečná zejména při častém kolísání napětí sítě. V případě výpadku je prostřednictvím elektronického přepínače aktivováno napájení z akumulátoru a to do zhruba za 8-10 ms. V našem případě je UPS osazena jedním akumulátorovým blokem o kapacitě 7Ah a jmenovitým napětím 12V. Na maximum se akumulátor nabije za zhruba 8 hodin. Jeho životnost je udávána na 3-5let v závislosti na četnosti nabíjecích cyklů. Ty se zařízení snaží optimalizovat, aby se doba životnosti maximálně prodloužila. Kapacita akumulátoru je pravidelně testována a při jejím poklesu je uživatel upozorněn na nutnost jeho výměny. Cena nového není nijak dramatická a pohybuje se okolo 2300 Kč. Výměnu navíc dokáže provést i zručný uživatel a to i za provozu zařízení.

 

UPS je vybavena dvěma druhy výstupních zásuvek. Jedny, které poskytují pouze filtraci napájení a přepěťovou ochranu a druhé, které zajistí i napájení v případě výpadku. Další konektory jsou určeny pro přepěťovou ochranu zařízení telefonní linky. I když to vypadá jako archaismus, stále je mnoho uživatelů s připojením přes ADSL linku kteří tuto funkci jistě ocení.

Pokud dojde k výpadku napájení, má UPS kapacitu na dobu několik desítek minut. Ta konkrétně závisí na spotřebě připojených zařízení. Ale pokud bude výpadek trvat déle, i tak hrozí ztráta dat nebo poškození dat. Pro tento případ je UPS vybavena USB rozhraním a za pomoci softwaru PowerChute Personal Edition je možné počítače po určené době bezpečně vypnout.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Testování jsme prováděli v prostředí extrémního napěťového mixu. UPS byla zapojena v rozvodu do kterého nepravidelně přispívala fotovoltaická elektrárna s výkonem 15kVA. Dále bylo v rozvodu několik zařízení s nárazovým odběrem o příkonu několik kVA, které vytvářely rušení a kolísání napětí. UPS si se všemi riziky poradila a dodávala bez ohledu na kolísání vstupního napětí a rušení bezchybný sinusový výstup a stabilní napětí. Po prvotní instalaci a nastavení tak může uživatel na zařízení zapomenout, až do doby kdy se samo ozve a upozorní na nutnost výměny akumulátoru. Záruční doba na celou UPS jsou 3 roky.

Byl pro vás článek přínosný?