Hlavní navigace

Apple představil nové iPady a iMacy

18. 10. 2014

Sdílet

 Autor: IDGNS New York
Americká společnost Apple představila nový iPad Air 2, který má být nejtenčím tabletem na trhu, novou verzi menšího tabletu s názvem iPad Mini 3 a dva nové iMacy. Navíc byl vydán i operační systém OS X Yosemite.

Apple iPad Air 2 je tlustý pouhých 6,1mm a stejně jako iPhony 5s/6/6 Plus obsahuje senzor otisků prstů Touch ID. Displej zařízení je vůbec poprvé opatřen antireflexní vrstvou a tablet pohání rychlejší procesor A8, který byl představen minulý měsíc spolu s iPhonem 6 a 6 Plus. Dále tablet přináší nový typ Wi-Fi, který podporuje rychlejší přenos dat a má 8MP fotoaparát, který umí nahrávat zpomalený videa při 120 snímcích za sekundu. Vylepšena byla i kamerka nad displejem.

Kromě nového velkého iPadu byla představena i nová verze jeho mladšího bratra s názvem iPad Mini 3. Ten má 7,9palcový displej, taktéž obsahuje Touch ID, avšak běží na pomalejším procesoru A7, má menší rozlišení a pouze 5MP fotoaparát.

Jak uvedl šéf Apple Tim Cook, společnost ve druhém čtvrtletí roku prodala 13,3 milionů kusů iPadů, což značí meziroční propad o 9 %. Oproti tomu tržby iPhonů a Maců v tom samém období vzrostly. Propad počtu prodaných iPadů je pro Apple nepříjemný o to více, že celý trh s tablety ve druhém čtvrtletí meziročně podle IDC o 11 % vzrostl. I tak však iPad podle IDC s 26,9% podílem zůstal nejpopulárnějším tabletem na trhu.

Podle některých expertů je možné, že právě nový 5,5palcový iPhone 6 Plus způsobí i nadále propad tržeb iPadů.

„Otázkou je, zda bude po představení iPhonu 6 Plus na trhu i nadále prostor pro iPad Mini,“ uvedl analytik Jitesh Ubrani z IDC. Otázkou také je, zda jsou specifikace nových tabletů dostatečným lákadlem, aby si je koupili vlastníci starších iPadů.

příloha_ovladnete_sva_data

„Lidé, kteří mají starý iPad 2 nebo novější verze jsou s nimi stále spokojeni - fungují jim naprosto bez problémů,“ dodal Ubrani. Jak doplnil analytik JP Gownder ze společnosti Forrester, obzvlášť pro firemní zákazníky je pak zklamáním, že nebyl představen očekávaný větší iPad s 12,9palcovým displejem.

Kromě iPadů Apple ukázalo nový model počítače iMac. Ten má 27palcový displej s rozlišením 5210 x 2880 pixelů (pětkrát full HD) a podle Apple jde o displej s největším rozlišením na trhu. Základní model nového iMacu bude stát 2499 dolarů a do prodeje jde ihned. Vedle nového iMacu byl představen i desktopový počítač Mac Mini bez displeje a představitelé americké společnosti oznámili, že uživatelé si mohou konečně zdarma stáhnout i novou verzi OS X Yosemite, jejíž největší novinkou je možnost snadno přemisťovat data mezi iMacy, iPhony a iPady. Uživatelské rozhraní operačního systému bylo předěláno tak, aby lépe vyhovovalo displejům s vyšším rozlišením. Nakonec Apple uvedlo, že v pondělí bude dostupný iOS 8.1, který mimo jiné přinese podporu služby Apple Pay.

Byl pro vás článek přínosný?