Hlavní navigace

Apple se rozkmotřil s Imagination, vytvoří si vlastní GPU

4. 4. 2017

Sdílet

 Autor: Apple
Nakousnuté jablko využívalo Imagination Technologies Group roky, konkrétně jejich duševní vlastnictví, k výrobě grafických čipů pro iPhony a další zařízení. V pondělí však firma oznámila, že nově pracuje na vlastním, nezávislém návrhu grafického čipu po svá zařízení.

Britští Imagination se však nehodlají své lukrativní pozice vzdát jen tak; dle svého vyjádření firma pochybuje, že by Apple dokázal stvořit zbrusu nový čip bez využití licencí a duševního vlastnictví Imagination.

Ke konci dubna minulého roku držel Apple v Imagination kolem 8,5 % akcií; v březnu 2016 dokonce Apple uvažoval o převzetí firmy, ačkoli žádnou nabídku prozatím nepodával. Apple je klíčovým zákazníkem pro Imagination, v každoroční zprávě z roku 2016 jej označila za „nezbytný pro podnikání skupiny“.

Současný iPhone 7 využívá architekturu Rogue od Imagination, oznámené v rocce 2010. Od té doby firma ještě stačila představit Furion, novou PowerVR architekturu.

Z pondělního vyjádření Imagination vyplývá, že na základě licenční smlouvy firma Applu dodávala technologii i design a další součásti duševního vlastnictví pro základ GPU v iPhonech, iPadech, iPodech, chytrých hodinkách i televizích. Apple již Imagination informoval, že duševní vlastnictví firmy přestane využívat maximálně do dvou let.

Imagination však nevěří, že by Apple dokázal vlastní GPU vybudovat bez porušení autorského práva.

„Apple neposkytl žádné důkazy k tvrzení, že nebude nadále potřebovat technologie Imagination bez porušení patentů, duševního vlastnictví a tajných informací,“ prohlásil zástupce firmy Imagination. Firma prý o důkazy zažádala, ale Apple je odmítl poskytnout.

Apple sám odmítl tvrzení Imagination komentovat.

příloha_ovladnete_sva_data

Oznámení Applu vedlo britského výrobce čipů ke hledání alternativních obchodních dohod v současných licenčních a patentových smlouvách, dodává firma.

Akcie Imagination se na londýnské burze propadly prozatím o minimálně 60 %.

Byl pro vás článek přínosný?