Hlavní navigace

Apple vs Qualcomm v miliardové soudní při

12. 4. 2017

Sdílet

 Autor: Computerworld US
Lakomý Apple nebo nenasytný Qualcomm? Výrobce mobilních telefonů se soudí s dodavatelem svých čipů.

Qualcomm je ve sporu s Applem. Známý výrobce čipů tvrdí, že Apple narušil dlouholeté dohody mezi Qualcommem a licencovanými výrobci iPhonu a iPadu a také, že na základě falešných a zavádějících informací podnítil regulační kroky namířené vládou právě proti stěžovateli.

Qualcommu vadí, že Apple v některých modelech iPhonu 7 nepoužil modemové čipy od něj, nýbrž ty od jeho hlavního konkurenta Intelu a navíc tvrdil, že ve výkonu telefonů není „znatelný rozdíl“, byť testy jednoznačně prokázaly, že čipy od Intelu jsou o 35 – 75 % pomalejší než ty od Qualcommu.

Apple už dřív Qualcomm varoval, že bude-li společnost na srovnání výkonnosti veřejně poukazovat, podnikne odvetné kroky, které mohou jeho dodavatelskou pozici ohrozit. Vyhrůžka ale evidentně nezabrala a obě společnosti se tak nyní setkávají u soudu.

Na jedné straně Apple žaluje Qualcomm za přehnaně vysoké licenční poplatky a žádá kompenzaci ve výši téměř jedné miliardy dolarů, na druhé straně je to Qualcomm namítající, že Apple zneužívá svého tržního postavení, aby tyto poplatky pokud možno minimalizoval.

Apple tvrdí, že licenční model Qualcommu vychází z konečné prodejní ceny telefonu, tudíž výrobci drahých telefonů mu musí platit větší sumy než ti, kteří vyrábějí telefony obyčejnější. Také po Qualcommu chce možnost licencovat jednotlivé patenty, nikoliv celé jejich portfolio.

Oběma společnostem jde přitom ve sporu o hodně. Apple se snaží nacházet způsoby, jak snižovat cenu iPhonu (především na nových trzích citlivějších na cenu), zatímco Qualcommu jde o jeho příjmy, jejichž značnou část tvoří právě licencování duševního vlastnictví.

„Čím víc vylepšení přinášíme, ať už to je snímač TouchID, pokročilý displej nebo foťák, tím víc peněz si od nás Qualcomm bezdůvodně žádá a tím dražší pro nás tyto inovace jsou,“ tvrdí Apple.

Ve své odpovědné žalobě tak Qualcomm vykresluje Apple jako společnost využívající své výsadní tržní postavení ve snaze snižovat licenční poplatky a tvrdí, že takto dominantním hráčem na poli mobilních telefonů se stal právě díky zásadnímu přispění Qualcommu a jeho technologií, k jejichž rozvoji sám Apple prakticky nijak nepřispěl.

„A teď chce platit výrazně nižší než férovou cenu za licence našich patentů,“ uvádí Qualcomm v žalobě. V ní tvrdí také, že Apple zasahuje do dlouhodobých dohod Qualcommu s licencovanými výrobci applovských zařízení a navádí je k zadržování poplatků, na něž má Qualcomm právo.

příloha_ovladnete_sva_data

Tyto dohody se společnostmi jako jsou Compal, Wistron, Pegatron či Foxconn přitom byly podepsány ještě předtím, než Apple ve svých produktech začal používat čipy od Qualcommu.

Samotný Apple navíc Qualcommu údajně dluží blíže nespecifikovanou sumu. Nově nabízená částka, kterou je Apple za licence Qualcommu ochoten platit, je prý jen zlomek toho, co společnost inkasuje od ostatních výrobců.

Byl pro vás článek přínosný?