Hlavní navigace

ARM nehodlá Intelu přenechat svou pozici

4. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © alphadogdesign - Fotolia.com
Souboj společností ARM a Intel o trh s mobilními procesory pokračoval na výstavě Computex, kde ARM vyhlásil, že pro mobilní zařízení nabízí lepší poměr výkonu na watt než čipy Intelu, které teprve přicházejí na trh.

Procesory ARM se dnes nacházejí v naprosté většině chytrých telefonů a tabletů, ale Intel, který si je již delší dobu vědom krize stolních počítačů i notebooků, se je snaží konfrontovat se svými procesory Atom architektury x86. Intel tvrdí, že se mu se současnou generací daří svému konkurentovi vyrovnat ve spotřebě a předstihne jej nadcházející generací, která je postavena na nové architektuře označované kódovým názvem Silvermont.

Podle Noela Herleho, viceprezidenta marketingu a strategie divize procesorů ARM, je tomu ale právě naopak: „Naše analýzy ukazují, že jsem více než o jednu generaci napřed. Prvenství i nadále patří nám. Nyní prodávané čipy Cortex A15 a A7 vyráběné technologií 28 nanometrů porážejí Silvermont technologie 22nanometrů FinFET. Cortex A15 nabízí větší výkon, přestože pracuje na frekvenci o třicet procent nižší.

Procesory ARM byly od samotného počátku určené pro mobilní zařízení a mají pro ně optimalizovanou instrukční sadu, zatímco mobilní procesory Intelu jsou zjednodušené verze výkonných procesorů pro stolní počítače. Zatímco Intel snižuje nároky na energii především díky lepší tranzistorové litografii, ARM míří opačným směrem a zlepšuje výkon svých vyšších modelů procesorů tak, aby vyhovovaly i serverům a stolním počítačům.

Podle komentátorů je válka o nejlepší poměr výkonu na watt u konce a modely Intel a ARM jsou stejně konkurenceschopné. Jisté rozdíly tu ovšem jsou. Intelovská architektura Silvermont staví na propracovaném 22nanometrovém výrobním procesoru, u kterého se podařilo zamezit energetickým ztrátám na jednotlivých tranzistorech. Metoda FinFET navíc umožňuje vytvářet 3D struktury a je považovaná za jeden z největších pokroků ve výrobě polovodičových čipů na poslední desetiletí.

Je ovšem potřeba si uvědomit, že společnost ARM především prodává konstrukci čipů a vlastní výrobu ponechává výrobcům jako je Global Foundries nebo TSMC. Ti samozřejmě 3D tranzistory plánují, ale zřejmě se jim ji nepodaří nasadit ještě před rokem 2015. Nicméně faktem je, že čipy ARM stávajících výkonů a spotřeby dosáhly i bez těchto ultramoderních technologií, bez kterých se Intel naopak neobejde. To samotné dává architektuře ARM takřka jistotu, že stále mají v záloze výrobní technologii, která jim může skokově zlepšit parametry jejich produktů bez zásadní změny architektury.

V každém případě trh s mobilními zařízeními je dnes výrazně větší než ten s klasickými stolními počítači a prostor pro jeho růst není stále ještě ani zdaleka vyčerpán. Je tedy o co usilovat a kam růst – a to ani jedna ze společností nemůže přehlédnout ani bagatelizovat.

Byl pro vás článek přínosný?