Hlavní navigace

Automobily Tesla nově převzaly některé úkony řidiče

19. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Tesla Motors
Známý producent elektroaut zveřejnil nové funkce, které dokáže jeho model S – jde o automatické otáčení volantu, auto také zvládne samo měnit pruhy.

Tesla vydala nový upgrade softwaru do svých vozidel, který spouští nové funkce autopilota v automobilu Tesla Model S. Mezi prvky autonomního řízení patří automatické otáčení volantu (Autosteer) a automatická změna jízdního pruhu.

Obě funkce jsou však prozatím spíše doplňkem živého řidiče v automobilu než skutečným autopilotem. Podle generálního ředitele Tesly Elona Muska však společnost během příštích tří let zveřejní plně autonomní vozidlo.

Do té doby se musí řidiči spokojit pouze s novým softwarem 7.0. „Dnešní update zvýší sebevědomí řidičů za volantem, ubere jim trochu námahy a zvýší tak bezpečnost na silnicích,“ uvedla Tesla ve svém oznámení. „Model S sice dopravu okolo vás nevymaže, ale významně ji usnadní a zpříjemní.“

Autosteer nabízí řadu funkcí včetně úhlu náklonu, intenzity otáčení nebo rozhodnutí o vhodném manévru. Funkce sice asistuje přímo u řízení, vyžaduje však, aby měl řidič své ruce neustále umístěné na volantu.

Funkce automatické změny jízdního pruhu se zapne, když se rozstvítí blinkr automobilu. Model S se pak sám přesune do požadovaného pruhu. Vozidlo pro případy nebezpečí disponuje také nouzovými režimy automatického otáčení volantu a varovnými signály o hrozícím nárazu.

příloha_ovladnete_sva_data

Model S totiž vycítí vzdálenost ostatních vozidel nebo objektů. Když se jakákoliv věc nebezpečně přiblíží samotnému automobilu, na hlavním panelu se objeví varovné znamení.

Model S se dokáže také sám zaparkovat. Touto funkcí již disponuje několik vozidel na trhu, například Lexus LS sedan z roku 2007 nebo některé modely společností Ford, Toyota, BMW, Range Rover nebo Mercedes Benz.

Byl pro vás článek přínosný?