Hlavní navigace

Běžní uživatelé už si SSD Optane nekoupí

22. 1. 2021

Sdílet

 Autor: Intel
Paměťové moduly Intel Optane pro stolní počítače budou minulostí. Intel se che se značkou zaměřit na profesionály.

Intel zničehonic ohlásil ukončení produktové řady SSD Optane pro stolní počítače. Končí Optane 800P, 900P, 905P a také Optane Memory M10. Jejich rychlost a odolnost jim přitom mohla konkurence závidět. A něco jako náhradu za opěvované disky pro běžné uživatele nechystá. Zaměřit se chce dle oficiálních vyjádření na Optane Memory H20.

Disk jako Optane 905P představoval v době svého uvedení atraktivní koupi. Snad jedinou jeho slabinou byla absence rozhraní PCIe 4.0, což je v době dostupnosti SSD s PCIe 4.0 možná jeden z důvodů, proč se Intel rozhodl s Optane řadou pro stolní počítače nepokračovat. Poslední dodávky disků do světa vyšle koncem února.

příloha_ovladnete_sva_data

Značka Optane tak bude pokračovat v Optane Memory H20, modulu, který by se měl na trhu objevit ve druhém kvartálu letošního roku. Jde však o modul kompatibilní pouze s 11. generací procesorů řady Core U a novějších, které jsou určeny pouze pro mobilní zařízení. Navíc, výkonnostně se s desktopovými modely nemůže rovnat. Uvnitř skrývá hybridní kombinaci Optane + Flash, tedy 32 GB Optane Memory a buď 512 GB nebo 1 TB pomalejší QLC NAND. Operační systém toto duální rozložení uvidí jako jediný SSD, s tím, že Optane Memory bude pro vyšší rychlost a lepší odezvu zpracovávat nejčastěji používané soubory a programy.

Pro desktopy a běžné uživatele tak už čistý Optane k mání nebude, Intel však chce značku nadále budovat v korporátním prostředí a produkty Optane vyvíjet mimo jiné pro datová centra.

Byl pro vás článek přínosný?