Hlavní navigace

Blockchainové smartphony přicházejí, seznamte se s Finnneym

30. 11. 2018

Sdílet

 Autor: Sirin Labs
Rodí se revoluce na poli chytrých telefonů? Švýcarský výrobce představuje smartphone postavený na blockchainové technologii.

Švýcarská společnost Sirin Labs představuje první smartphone postavený na blockchainové technologii. Uživatelům má poskytnout bezpečný způsob obchodování s kryptoměnami, offline peněženku a šifrovanou komunikaci. Krom běžně rozšířených kryptoměn podporuje též SRN tokeny přímo od Sirin Labs, umožňující rychlé platby v rámci blockchainu bez nutnosti těžby (v prvotní nabídce Sirin Labs získali víc než 157 milionů dolarů).

V dohledné budoucnosti chtějí Švýcaři představit též osobní počítač postavený na technologii blockchain. Obě zařízení poběží na specifickém open-sourceovém operačním systému Sirin OS.

Podle Jacka Golda, experta na nové technologie, však blockchainový smartphone cílí jen na okrajový trh.

„Ty firmy spoléhají na tržní boom a na to, že kryptoměny se coby platební prostředek rozšíří masově, k čemuž, podle mě v dohledné budoucnosti nedojde. Potenciálních zákazníků je proto minimum, zvlášť při ceně jeden tisíc dolarů,“ hodnotí Gold a zamýšlí se nad kompatibilitou aplikací, která není nezpochybnitelná, třebaže Sirin OS vychází z Androidu.

Finney, jak se nový telefon jmenuje, nabízí tzv. Token Conversion Service, tedy službu umožňující automatické transakce v podporovaných tokenech a mincích, bez nutnosti návštěvi externích burz. A stejně jako u jeho předchůdce Solarinu, také součástí Finneyho je mechanické tlačítko pro okamžité vypnutí veškeré nešifrované komunikace, které zajistí, že vnitřní úložiště je při bezdrátovém připojení nepřístupné a může sloužit jako peněženka pro kryptoměny.

Krom šifrované komunikace zabezpečení zajišťuje též tříprvkový systém autentizace: behaviorální biometriku, běžnou biometriku a zámek obrazovky.

příloha_ovladnete_sva_data

Šéf Sirin Labs uvedl, že smyslem telefonu postaveného na blockchainu je zjednodušení používání kryptoměn a P2P sítí, přičemž snazšímu přivyknutí má pomoct operační systém vycházející z Androidu. Finney disponuje šestipalcovým displejem, slotem pro SD kartu, 128 GB vnitřního úložiště a dvěma foťáky (12 Mpx + 8 Mpx). Kdy přesně půjde do prodeje, zatím společnost neuvedla.

Sirin Labs však ve svém snažení nejsou osamocení. Vývoj smartphonu postaveného na blockchainu v květnu ohlásila též společnost HTC a v květnu na zařízení Exodus 1 spustila předprodej, též za cenu 1000 dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?