Hlavní navigace

Ceny pevných disků po povodni v Thajsku prudce klesají

10. 12. 2011

Sdílet

 Autor: © Mikko Pitkänen - Fotolia.com
Po raketovém vzestupu v minulém měsíci zažívají nyní ceny pevných disků významné poklesy.

Pokud opravdu nutně musíte kupovat disk, dobrou zprávou je, že můžete očekávat ceny o 30 až 40 procent nižší než byly minulý měsíc, kdy dosahovaly astronomických výšin. A i množství je větší než v listopadu, kdy byly zásoby omezeny.

Povodně ve středním Thajsku v říjnu zničily více než 25 procent celosvětové produkce pevných disků, alespoň na pár měsíců. Společnost Western Digital, která byla z výrobců nejvíce zasažená, tvrdila, že bude trvat pět až osm měsíců, než se podaří dostat výrobu zpět do stejného tempa. Ještě v polovině listopadu, prezident asociace Electronics and Computer Employers´ Association řekl Reuters, že "V pořádku to bude nejdříve za dva měsíce od listopadu, což znamená, že některé továrny budou schopné obnovit část svých povodněmi zasažených závodů na začátku ledna."

Díky špetce technologického důvtipu a neuvěřitelně tvrdé práci místních zaměstnanců v závodě firmy Western Digital ve městě Bang Pa-In, který byl téměř dva metry pod vodou v polovině října, se výroba znovu rozběhla 30. listopadu. Prezident Western Digital John Coyne prohlásil, že "vášeň, vytrvalost, vynalézavost a realizace prokázaná WD týmem umožnila dosáhnout podstatného pokroku v částečné obnově naší činnosti v Thajsku, ve velkém předstihu oproti naším původním předpokladům."

Společnost Western Digital zvýšila svůj čtvrtletní odhad prodeje z 1,25 miliardy dolarů na 1,8 miliardy. 80 procentní nárůst je nemalou částí připisován obrovské poptávce po pevných discích, což někdo nazývá "nákupním šílenstvím", nejnižším odhadům vytvořených během povodně a velmi vysokým cenám.

Nicméně nyní zásoby společnosti Western Digital vzrostly a ceny pevných disků klesly.

Malý příklad: Graf Camelegg, který sleduje ceny webu Newegg, ukazuje, že disk Western Digital 2TB Caviar Green WD20EARS dosáhl minimální ceny 69,99 dolarů těsně před povodní. O měsíc později, 10. listopadu se ceny vyšplhaly na 249,99 dolarů, což znamená 250 procentní nárůst. Dnešní ceny jsou na 162,99 dolarech, což znamená 35 procentní pokles oproti minulému měsíci. Jasným cenovým trendem je pokles, i když není jasné, jak daleko budou ceny klesat a jak rychle.

Web Newegg není jediným prodejcem, který ukazuje výrazný, rychlý pokles cen. U některých méně známých prodejců pevných disků je vidět ještě prudší pokles cen.

Byl pro vás článek přínosný?